Dünya’nın oluşumuyla ilgili çok önemli bir bilgiye ulaşıldı. Hem de 2.5 santimlik, 3 gram ağırlığındaki bir taş sayesinde… Geçtiğimiz Eylül ayında Almanya’nın kuzeyindeki Flensburg kentine bir göktaşı düştü… İşte o taş da, ateş topu şeklinde düşen göktaşının bulunan parçası… Bilim insanları, Güneş Sistemi’yle ilgili bilinen her şeyi değiştiren bu taş parçasına düştüğü kentin ismini verdi: “Flensburg Göktaşı.”
Bu taş, Güneş Sistemi’nin ilk günlerinde sıvı su olduğunun kanıtı… Üzerinde milyarlarca yıl önce olan sıvı su sayesine oluşan mineraller tespit edildi. Münster Üniversitesi‘nden Addi Bischoff, taşın değerini şöyle anlatıyor:
“GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN İLK GÜNLERİNDE…”
“Bu taş bize, 4.56 milyar yıl önce, Güneş Sistemi’nin ilk döneminde sıvı su barındıran ufak cisimler olduğunu gösterdi. Bunların Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin oluşumunu sağladığını sanıyoruz.”
“Sıvı su barındıran bu cisimler, göktaşları, uzay kayaları, Dünya’nın yapı taşları… Ve büyük ihtimal, bugünkü okyanusları oluşturan suyu getirdiler. Araştırmamızı karasal gezegenlerle ilgili daha detaylı çalışma yapmak üzere genişletiyoruz.”
“Dünya’ya su nasıl geldi? İç çekirdek nasıl oluştu? Bunu ne sağladı? Bu göktaşlarını masaya yatırarak bu sorulara yanıt arayacağız.”