TÜRKİYE´de, önceki gece saat 20.30 sıralarında Ağrı, Erzincan, Erzurum, Van, Trabzon, Artvin dahil bazı kentlerde cep telefonu kameralarıyla çekilen görüntüler heyecanlandırdı. “Göktaşı düştü” haberleri üzerine insanlar sokaklarda meteor aradılar. Yetkililer “Araştırmalarımız sürüyor” açıklamaları yaparken; uzmanlar da halkı uyardı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte göktaşlarının Güneş Sistemi’nin oluşumundan kalan bir parça olduğunu belirterek, “Bu göktaşları, Güneş Sistemi’nin yaşına eşit. Bu nedenle göktaşları Güneş Sistemi’nin tarihini, geçmişini öğrenmemiz açısından kıymetli” dedi.
“GÖKTAŞI YATAY DEĞİL, DİKEY GELMİŞ”
Türkiye’nin doğusunda gökyüzünden düşen ve ışık saçan cisme ait görüntüleri izlediğini belirterek, bunun normal bir göktaşı olduğunu söyleyen Esenoğlu şunları ekledi:
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
“Kimyası farklı. İç kısımda alev alan bir maddesi olduğu görünüyor. Dışının sıcaklığı içine ulaşmış, dışının sertliği de iç kısımda tüp özelliği yaratarak patlama oluşturmuş. Buna ‘ateş topu’ diyoruz. Patladığı için parlaklığı arttı ve parçalara ayrıldı. Göktaşı yatay değil, dikey gelmiş. Karanlıkta patlama nedeniyle ışık saçtığı için fark edilmiş. Karanlıkta görülmesi normal bir şey. Ay’ı gördüğümüz gibi göktaşını da parlak olduğu için düşerken görebiliriz.”
“ANTALYA’DA GÖRÜLDÜ, AFYON’A DÜŞTÜ”
“Göktaşları atmosfer seyahatinde de yuvarlandığı için taş kısımları parçalanıyor, demir kısmı ise külçe olarak kalıyor. Toprağın üzerinde kalan ufak parçaları izleyerek de ana kütleye ulaşılabiliniyor. Antalya Saklıkent’teki uluslararası gözlemevinin kameralarına da birkaç yıl önce böyle bir görüntü yansıdı. Ancak taş kilometrelerce uzaktaki Afyonkarahisar’a düştü. Afyonkarahisar’a giderek taşı aradık ancak bulamadık. Dün akşam gökyüzünde görünen taşın düştüğü yer farklı olabilir.”
“Dünya yüzeyine her saniye bu tür göktaşları düşer. Çoğu zaman kuyruklu yıldızın tozları düşüyor. Bu düşen göktaşı ise Güneş Sistemi’nin oluşumundan kalan parçalar. Yaklaşık 3,7 milyar ve daha üstü yaşta olan bu göktaşları, Güneş Sistemi’nin yaşına eşit. Bu nedenle göktaşları Güneş Sistemi’nin tarihini, geçmişini öğrenmemiz açısından kıymetli. Ulaşamadığımız Güneş Sistemi’nin derinliklerinden, soğuk bölgelerinden geliyor. Bunların kütlesi büyük ve taş içeriyorlar. İçeriğinin yüzde 90’ı da demirden oluşuyor. Yerçekimine kapılıp düşüyorlar.”
“GENELDE DENİZLERE DÜŞERLER”
“Bu tür göktaşları denizlere daha fazla düşer. Çanakkale’ye düşen bir göktaşını incelediğimizde dünyanın verdiği radyasyondan daha düşük bir radyasyon oranı olduğunu gördük. Göktaşı bulursanız, eliniz kirli olabilir, taşın özelliğini bozmamak için elinizle dokunmayın.”
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
“Soğuk olarak gelen ve atmosferde yaklaşık 2000 bin dereceye kadar ısınan göktaşları yere düştüğünde yangın çıkaracak kadar bir sıcaklığı olmaz. Çok soğuk olarak atmosfere giren taş kısa sürede yere düştüğü için sıcaklık etkisini kaybeder. Dış yüzeyi sürtünmeden dolayı ısınır, iç kısmı ise yumuşak kalır.”
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: DÜNYA’NIN SIRRI 2.5 SANTİMLİK BU TAŞTA GİZLİ