Jüpiter… Güneş Sistemi’nin ‘Gaz Devi…’ Çekimi sayesinde Dünya’yı asteroitlerden koruyan kalkanımız… Bilim dünyası Jüpiter’in her geçen gün yeni bir özelliğini keşfediyor. Onu keşfetmemize sebep olan ise Juno insansız uzay aracı… 6 Ağustos 2011’de Cape Canaveral üssünden fırlatıldı. 5 Temmuz 2016’da Jüpiter’in yörüngesine girdi. O gün bugündür de ‘Gaz Devi’ni gözetliyor… İşte Juno, Jüpiter’in en net, en güzel, girdaplarını gözler önüne seren iki fotoğrafını Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’ya gönderdi.
İlk fotoğraf. 17 Şubat 2020’de çekildi. Bu fotoğraf, Jüpiter’in atmosferindeki hafif sisi gösteriyor. Bilim insanları sisin neden, nasıl oluştuğu konusunda hemfikir değil, ne yazık ki. Juno uzay aracı bu fotoğrafı çekerken ‘Gaz Devi’nden 25 bin 120 km mesafedeydi.
“ONLAR, POP-UP BULUTLAR”
İkinci fotoğraf… Dikkat, bu bir tablo değil! 10 Nisan 2020’de 8 bin 650 km mesafeden çekildi. NASA bu fotoğraf için “Atmosferdeki anaforların ucundaki bulutlar inanılmaz bir görsel şov sunmuş. Bunlara ‘pop-up’ bulutlar diyoruz” açıklamasını yaptı. Juno, Temmuz 2021’e kadar her 53 günde bir Jüpiter’e en yakın noktalardan geçip ‘Gaz Devi’ni görüntüleyecek. Bakalım yeni fotoğraflar bunlar gibi ‘en net’leri olabilecek mi? Hazırlayan: Eren SELÇUK
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: JÜPİTER’İN BÜYÜK KIRMIZI LEKESİ SANAT ESERİ OLDU
UZAYDAN OKYANUS DİBİNE… NASA, DENİZALTI ORPHEUS İLE DİP SIRLARI ÇÖZECEK
JÜPİTER’İN “JUICE UZAY ARACI” TAMAMLANIYOR
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE, LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST