Pırıl pırıl göklerde gözlemek için güzel bir olay… Mini güneş tutulması…
Tarih 11 Kasım 2019…
Merkür, Güneş Çemberi’nden süzülecek, kaçırmayın.
2016’da NASA’nın yakaladığı görüntüden çok daha az görkemli olsa da Merkür minik bir siyah nokta olarak bize göz kırpacak.
HER 100 YILDA 13 YA DA 14 KEZ OLAN ÖZEL OLAY
Tam Dünya ve Güneş arasından geçişi sırasında gördüğümüz Merkür’ü binlerce gökbilimci ilgi ile bekliyor.
Her 100 yılda 13 veya 14 kere oluşan bu Merkür geçişine tanıklık etmek çok ilginç bir tecrübe… Meraklısına kozmik bir ödül gibi bir şey.
Venüs geçişi en son 2012 yılındaydı. 2004 ve 2012’den daha önceki kayıt, 1882 yılında görüldü ve bir sonraki transit 2117’de gerçekleşecek.
Merkür’den daha nadir olduğu için Venüs transiti çok daha önemli gelir bazılarına… Fakat son Venüs geçişi ne yazıktır ki, bulutların bu muhteşem olayı gölgelemesi sonucu, heyecanla bekleyenler için büyük bir şok yarattı.
HAVA ŞARTLARI HAYALKIRIKLIĞINA UĞRATMADI
Büyük bir şov iptali gibi hayal kırıklığına uğradılar.
Bazıları boyutlarından dolayı Merkür transitine “Fakirin Venüs transiti” diyor ve hava şartları şimdiye kadar kimseyi hayal kırıklığına uğratmadı.
1973 ve daha sonra 2016’da birçok kişi bu önemli anı farklı araç gereçlerle gözledi. 2016’da amatörler kuşkusuz daha güvenli ve sofistike aletler, örneğin hidrojen alfa filtreli Güneş teleskobu kullandılar.
Transit gözlemi Güneş’i izlemeyi gerektirdiğinden; gözlere ve optik araç gereçlere özen göstermek gerekiyor.
Maalesef bu önemli günde bu önemli olayı herkes gözlemleyemeyecek.
BAĞLANTILI HABER: GÜNEŞ SİSTEMİ’NDEKİ GEZEGENLER NASIL KEŞFEDİLDİ?
AMERİKA KITASINDAKİLER ŞANSLI, İZLEYECEKLER
Kanada’nın batısı ve orta bölgeleri, Hawaii, Güneydoğu Alaska, Meksika’nın çoğu bölgeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin üçte ikisinde Güneş’in doğması ile gözlenmeye başlanacak. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da yaşayanlar için günbatımı maalesef bu olayı kısa kesecek. Tamamını görmek içinse, gözlemciler Afrika’nın batı ucu, Antarktika’nın çoğu kesimi, Amerika kıtasının güney ve merkez bölgeleri, Güneydoğu Kanada ve Güneydoğu Meksika ile ABD’nin doğusunda toplanacaklar.
BAĞLANTILI HABER: UFO UZMANI: “MERKÜR’DEKİ ANTİK YAPILAR UZAYLI KANITI.”
TÜRKİYE’DE SAAT 15.35’TE GÖRÜLMEYE BAŞLANACAK
Geçiş, Türkiye’den bakıldığında saat 15.35’te başlayacak ve 3,5 saat boyunca devam edecek. Ay Tutulması’nı tercih etseniz de bu çok küçük ama yüzyılda görülen bir olay ve bu da minik siyah noktayı kaçırılmaması gereken bir gösteriye dönüştürüyor, hele daha önce hiç görmediyseniz…
Gelecekte 2032 ve 2039 yıllarında Amerika ve Kanada’dan görülemeyecek, o yıllarda orada yaşayan gözlemciler, 2049’u beklemek zorunda kalacaklar.