Çıplak gözle görülebilecek bir sonraki kuyrukluyıldızı beklerken ‘Oort bulutu’ndan yeni bir şov…
Oort bulutu, her ne kadar şimdiye kadar gözlenememiş olsa da; 3000 ile 100,000 AU (astronomik birim uzaklığı – 1AU eşittir 149,597,871 kilometre) arasında değişen mesafelerde, Güneş’in etrafında dönen kuyrukluyıldızlar gibi küresel buzlu cisimler dağılımı olarak bilinir.
Güneş Sistemi’ndeki uzun periyotlu kuyrukluyıldızların birçoğunun kaynağı olduğuna da inanıyoruz.
İLK OLARAK GEÇEN MART GÖRÜLDÜ
Dünya’dan görülebilen kuyrukluyıldızlar binlerce yıl boyunca geldi gitti, son zamanlarda bir durgunluk var derken, 1997 Hale Bopp kuyrukluyıldızı kadar büyük olmasa da bir yenisini beklediğimize değdi, bu sefer Ay’dan 400 kat daha uzakta da olsa, gökbilimciler ve meraklıları için yıllardır süren bir özlem sona erdi.
Görevi Dünya’ya yakın objeler bulmak olan NEOWISE Uzay Teleskobu (adını da zaten buradan aliyor: NEO Near Earth Object- WISE Widefied Infrared Survey Explorer) Mart ayında yeni bir kuyrukluyıldıza rastladı.
Haziran ayı sonlarına doğru parlaklığı artan kuyrukluyıldız Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA ve Avrupa Uzay ajansı ESA’nın SOHO LASCO C3 kamerasının görüş alanından geçince ve 27 Haziran’da Güneş diskinden 7 dereceye ulaşınca SOHO, 4000’inci kuyrukluyıldız buluşunu kutlamış oldu.
TEMMUZ’DA ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLECEK
Eğer bu kuyrukluyıldız C/2020 F3 parlaklığını ve aktif konumunu korursa, Temmuz ortalarında teleskopla ve hatta çıplak gözle gözlemleme fırsatını bulabileceğimiz söylentilerini artırıyor.
Kuyrukluyıldız C/2020 F3 (NEOWISE) gün ağarırken parlamaya devam ediyor; 11 Temmuz’da sabahın erken saatlerinde gökte yüksek bir noktada yakalamak mümkün olacak. Ufka doğru ilerlemeye devam edecek olan kuyrukluyıldız Temmuz ortalarında 12-15 Temmuz arasında gün battıktan hemen sonra gözle görülür bir hal alacak, ufukta kuzeybatı yönünden gözünüzü ayırmayın deriz.
Ağustos Ayı Tahminleri de şöyle:
1 Ağustos: Çıplak gözle görülebilirliği azalacak.
1 Ağustos: Galaksi NGC4565’in yakınından geçecek.
3 Ağustos: Galaksi Messier 64’ün yakınından geçecek.
6 Ağustos: Diadem yıldızıyla M53 küresel kümenin yakınından geçecek.
10 Ağustos: Başak Takımyıldızı’nın yakınından geçecek.
13 Ağustos: Boötes Takımyıldızı’nın yakınından geçecek.
16 Ağustos: Başak Takımyıldızı’nın yakınından geçecek.
26 Ağustos: Gök Ekvatoru’nun güneyinin yakınından geçecek.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: OUMUAMUA 2: BU KUYRUKLUYILDIZ BİZİM İKİNCİ YILDIZLARARASI MİSAFİRİMİZ!
KAİNATIN EN FOTOJENİK (!) KUYRUKLU YILDIZI
SOHO TELESKOBU 4 BİNİNCİ KUYRUKLU YILDIZI TESPİT ETTİ
- Videonun 2’nci dakikası 23’üncü saniyesinde SOHO’nun görüntülediği 3999 ve 4000’inci kuyrukluyıldızlarını görebilirsiniz.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE, LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST