Oumuamua… Güneş Sistemi’ne ‘dışardan’ gelen ilk yıldızlararası nesne… 2017’de keşfedildiğinde bilim insanlarını hayrete düşürmüştü. Çünkü asteroit dediğin patates ya da gezegen şeklindedir! Ama Oumuamua adı verilen bu asteroit farklıydı… Puro şeklinde düzdü… Bir uçtan bir ucu 400 metre olan Oumuamua’nın asteroit değil, kuyrukluyıldız ya da uzay gemisi olduğunu iddia edenler de oldu…
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
SAMANYOLU’NDA BİR YILDIZ NEDEN OLMUŞ
California Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi‘nin ortak yürüttüğü bir araştırma, Oumuamua’nın şeklini nasıl aldığını ortaya koydu: “Aslında asteroit, Güneş Sistemi’ne girmeden önce uzak bir yıldızın yanından geçerken parçalandı ve puro şeklini aldı. Samanyolu içinde ‘dolaşırken’ bir yıldız onu parçalamıştı…” Bununla ilgili de iki teori var: 1) Oumuamua, çok büyük bir yıldızın etrafında dönen bir gezegenin parçasıydı. 2) Bir beyaz cücenin etrafında dönen Dünya büyüklüğündeki bir gezegenin parçasıydı… İki durumda da yıldızın çekimiyle gezegen parçalandı ve Oumuamua kopup ‘yola çıktı.’ Bilim insanlarına göre bu açıklama, şeklini ve Güneş’in çekim gücünden nasıl bu kadar çabuk kurtulduğunu anlatıyor.
OUMUAMUA NE DEMEK?
Kelimenin anlamı, Hawaii dilinde ‘izci’ ya da ‘uzaktan gelen haberci.’ Oumuamua’yı 19 Ekim 2017’de Hawaii’deki Haleakala Gözlemevi’nde bulunan PAN-STARRS Teleskopu ile Robert Weryk keşfetti. Asteroit, henüz 40 önce Güneş’e en yakın noktadan 9 Eylül’de geçmişti… PAN-STARRS ekibi önce Rama ismini düşündü, sonra Oumuamua isminde karar kıldı.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
OUMUAMUA ŞİMDİ NEREDE?
Nereden ve nasıl geldiği hala muamma olan Oumuamua, Güneş Sistemi içinde ‘dolaşıyor.’ Görünen o ki, 2022’de Neptün’ün yörüngesinden geçecek ve Oort bulutunu yaklaşık 20.000 yıllık bir zaman dilimi içerisinde geride bırakacak.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “UZAYLILARLA KARŞILAŞMAMIZ AN MESELESİ”
OUMUAMUA 2: BU KUYRUKLUYILDIZ BİZİM İKİNCİ YILDIZLARARASI MİSAFİRİMİZ!