Saatte 61 bin kilometre hızla bir yere çarptığınızı hayal edebiliyor musunuz? Etmeyin zaten! Ancak bu garip bilgiyi de hafızanızda bir yerlere atabilirsiniz; emin olun uzayla ilgili sohbetlerinizde birçok konunun da kapısını aralayacaktır. Saatte 61 bin kilometre hızla bir göktaşı, Ay’a çarptığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz ocak ayında yaşanan tam Ay tutulmasını inceleyen gökbilimciler, görüntülerde minicik bir parlama fark etti. Önceleri bunun ne olduğu anlaşılamadıysa da daha detaylı incelemeler ve yakın plan fotoğraf çekimlerinde ortaya çıktı ki söz konusu parlama, aşırı süratli ilerleyen bir göktaşının çıkardığı ışık süzmesiydi…
İspanyol gökbilimcilerin incelemelerinde göktaşının Ay’ın yüzeyine saatte 61 bin kilometre hızla çarptığı ve sadece 15 metre çapında bir kratere yol açtığı ortaya çıktı. Huelva Üniversitesi’nden Profesör Jose Maria Madiedo ile Andalusia Astrofizik Enstitüsü’nden Dr. Jose L. Ortiz’in ortak çalışmasında belirlenen bu çarpışma bilim dünyasında büyük heyecan uyandırdı. Profesör Jose Maria Madiedo ile Dr. Jose L. Ortiz, MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System) adı verilen ve sekiz devasa teleskoptan oluşan bir sistemle görüntüledi bu çarpışmayı.
İspanya’nın güneyinde konuşlanmış sekiz devasa teleskopla yapılan incelemelerde 0,28 saniye süren “parlama” MIDAS tarafından tespit edildi. Profesör Jose Maria Madiedo, bu kez çok daha parlak geçen Ay tutulmasını gözlemlerken “İçimden bir ses bu kez çok daha farklı olacağını söylüyordu. Büyük bir şeyin zamanı geldi diyordum” sözleriyle anlatıyor.
Dünya’nın aksine atmosferi olmayan Ay’a uzayda dolaşan en küçük taş parçaları dahi isabet edebiliyor. Binlerce kilometrelik hızlarda gerçekleştiği için bu çarpışmalar sonucunda da gök taşları tamamen yok oluyor. MIDAS’ın tespit ettiği ve birçok farklı ses ve görüntü dalgası üzerinden değerlendirme şansı sunan bu çarpışmadaki göktaşının ağırlığının 45 kilo, çapının ise 30-60 cm kadar olduğu tahmin ediliyor.
Profesör Jose Maria Madiedo ile Dr. Jose L. Ortiz, çarpışmanın 1.5 tonluk TNT’ye eşdeğer bir patlama etkisine yol açtığını belirtirken; 15 metre çapında bir krater meydana geldiğini, çarpışma anında olay yerinde 5400 Celcius derecelik yani Güneş’in yüzeyindeki kadar bir ısı ortaya çıktığını anlattı. Bilim insanları, saatte 61 bin kilometre hızla çarpan bu göktaşının etkilerini en ince ayrıntısına kadar inceleyerek önümüzdeki 10 yıl içerisinde Ay’a yapılacak astronotlu bir keşif için önemli bilgiler elde etmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Fotoğraf: Midas, Sevilla, İspanya