Satürn halkalarını kaybediyor. Hem de bilim adamlarının beklediğinden daha hızlı. Yeni verilere göre beklenenden 200 milyon yıl daha erken yok olacaklar.
Satürn’ün halkalarına neler oluyor? Açıklayalım hemen: Gezegenleri sıralasak, ilk bakışta seçilecek olan ikonik halkalarıyla dikkat çekici Satürn olurdu.
Güneş Sistemi’mizdeki en büyük ve parlak halkalar Satürn’den 280.000 km yayılan, 6 Dünya’yı içine sığdırabilecek genişlikte olan bu halkalar ne yazık ki bu ihtişamını sonsuza dek koruyamayacak.
Nedeni ise halkaların hızla kaybolmaya başlaması.
HALKA YAĞMURU YARIM SAATTE HAVUZU DOLDURUR
Satürn’de saniyede 10.000 kilo halka yağmuru yağıyor ve bu da yarım saatte bir olimpik havuzu doldurmaya yeterli bir hız.
Aslında bu yağmur Satürn’ün halkalarından geri kalmış artıklardan ibaret. Halkalar buz ve taş parçalarından oluştuğundan, Güneş’in UV radyasyonu ve diğer minik meteroitlerin bombardımanına uğradıkça çarpışmalar buzların eriyip buharlaşmasına sebep oluyor.
Bu da Satürn’ün manyetik alanı ile iletişime geçen şarj edilmiş su moleküllerini oluşturuyor ve Satürn’e doğru hareket edince atmosferde kaybolup gidiyorlar. 1980’lerde yapılan ilk gözlemlerin ardından yapılan tahminler 300 milyon yıl içinde suyunu çeker idi.
BAZI DİNOZORLARDAN DAHA GENÇ!
Robotik uzay sondası
Cassini, 2017’de halka tozu yağmuru miktarını daha yakından inceleme fırsatı buldu ve yoğun yağmurların ardından yapılan yeni tahminlere göre halkaların sadece 100 milyon yılı kaldı.
Halkasız bir Satürn düşünmek zor ama aslında en başında Dünya kadar çıplak olduğunu biliyoruz. 4.5 milyar yıl önce oluşan Satürn’ün halkalarının yaşları ise 100, bilemedik en fazla 200 milyon yıl. Bu bazı dinozorlardan bile daha genç olduğunu gösteriyor.
Bu muhteşem halkaları görebilmek büyük bir şans, hatta yeni teknolojiler sayesinde insan bu halkaları inceleyerek yeni buluşlara imza attı. Kim bilir önümüzdeki yıllarda bu halkaları incelemeye devam ederek daha ne yeni bilgiler edineceğiz? Hele bu halkalar hala varken daha çok çalışıp daha çok araştırma yapsak iyi olacak. Yok olup gitmeden geri kalan sırlarını çözmeye devam…