Yıllardır kanayan bir yaraydı bilim insanlarında Satürn’de bir günün uzunluğunun ne kadar olduğu… 1981 yılında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi NASA’nın Voyager uzay aracının gönderdiği radyo sinyallerinden Satürn’de bir günün 10 saat 39 dakika 23 saniye sürdüğü düşünülüyordu. Ancak California Santa Cruz Üniversitesi‘nden Christopher Mankovich varsayıma bilimsel noktayı koydu: 10 saat 33 dakika 38 saniye…
SATÜRN’ÜN MANYETİK ALANI İZİN VERMİYORDU
Satürn bir gaz devi olduğu için bir yüzeyi bulunmuyor. Bu nedenle de dönüşü hesaplanamıyordu. Dolayısıyla da bir gün ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor bir muammaydı. Diğer bir gaz devi olan Jüpiter’in gün uzuluğu radyo emisyonundan ölçülmüştü; ancak Satürn’ün manyetik alanı buna da izin vermiyordu.
Christopher Mankovich, Satürn’ün halkaları sayesinde ulaştığı sonucu şöyle anlattı: “Sismolojiyi kullandık. Bir şeyin sallanışı… Satürn’ün halkalarındaki dalga modellerinin, gezegenin yerçekimi alanından ‘ekstra römorkörler’ hissettiği halka parçacıklarının sonucu olduğunu bulduk.”
“HALKALARDAN ÇÖZMEK BİZİ DE ŞAŞIRTTI”
“Satürn’ün yerçekimi alanındaki bu ekstra römorkörlerin, gezegenin kendisinden salındığını gördük. Nasıl depremlerin özellikleri bize Dünya’nın iç yapısını öğretiyorsa; Satürn’ün salınımlarının neden olduğu halka dalgalarının kesin frekansları, gezegenin dönüşü de dahil olmak üzere Satürn’ün iç işleyişini gösterdi bize…”
“Satürn’ün halkalarındaki sismik hareketleri izleyince, gezegenin içinin yerçekim alanında harekete neden olan oynamaların olduğunu gördük. Gezegenin içi ve halkalarındaki dalgalanmalarını modelledik. Gezegenin içindeki hareketlenmelerden günün uzunluğunu tespit ettik. Açıkçası halkalarından gezegenin içini tespit etmek bizi de şaşırttı.”
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “UZAYLILARI BULACAĞIZ AMA MARS’TA DEĞİL, SATÜRN’DE”