Güneş Sistemi’nin tüm sırları bir bir ortaya çıkıyor. Son olarak halkalı gezegen Satürn’ün uydusu Titan’dan haber geldi. Uydu Titan’ın yüzeyi ortaya çıktı… Araştırmacılar, Titan’ın tüm yüzeyinin jeolojisinin ilk haritasını yaptı. Ve bu, iklimin nasıl olduğunu anlamamıza yardımcı olacak…
13 YILDA TOPLANAN VERİLERDEN OLUŞTURULDU
Titan’ın atmosferi kalındır, turuncu renkli pusludur. İşte bu puslu atmosfer ışığın yüzeye ulaşmasını engeller. Bu nedenle de uzay araçlarının fotoğraf çekmesini zorlaştırır. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Cassini uzay aracı, Satürn’ün yörüngesinde olduğu 2004’ten 2017’ye kadar Titan’ın yüzeyine ait radar ve kızılötesi verilerini toplamaya başardı. Tüm bu bilgileri toparlayan araştırmacılar Titan’daki arazinin ipuçlarına ulaştı.
NASA’dan Rosaly Lopes ve meslektaşları, bu gözlemleri bir araya getirdi ve her alanı veya birimi altı kategoride topladı: Göller, kraterler, kum tepeleri, ovalar, dağınık arazi (tepeler ve dağlar) ve ağır aşınmış platolar gibi… Daha sonra bu arazilerin her birinin Titan’ın yüzeyinde bulundukları bir harita hazırladılar.
İLK DAĞLAR VARDI, EN SON GÖLLER OLUŞTU
Buna göre Titan: Ekvatoru çoğunlukla kum tepeciklerinde kaplı. Orta enlemlere hakim olan düz ovalar ve kutuplara yakın göller ve platolar var. Çoğunluğu buzullarda olan dağları, Titan’ın en ‘yaşlı’ arazileri… Uydudaki en ‘genç’ oluşumlar ise göller ve kum tepeleri…
Rosaly Lopes, Titan için şöye konuştu: “Şimdi Titan’ın küresel resmine sahibiz. Şimdi yağmur ve rüzgârın nasıl olduğunu, arazilerin nasıl geliştiğini bulmak için bu birimleri iklim modelleriyle ilişkilendirmeye başlamamız gerekiyor.”
ROSALY LOPES KİMDİR?
1957’de Brezilya’da doğan Rosaly Lopes gezegensel bir jeolog, volkanolog, çok sayıda bilimsel makale ve birkaç kitabın yazarı ve aynı zamanda bir eğitim savunucusudur. Başlıca araştırma alanları, volkanolojiye vurgu yapan gezegensel ve karasal yüzey süreçlerindedir. Londra Üniversitesi’nde astronomi okumak için 1975 yılında İngiltere’ye taşındı. 2005’te Carl Sagan Ödülü’ne layık görülmüştür. Discovery Channel, National Geographic gibi dünyanın önde gelen kanalları için birçok belgesele imza atmıştır. Jüpiter’in volkanik uydusu Io’yu incelediği 1996-2001 yılları arasında o güne kadar bilinmeyen 71 yanardağı tespit etmiştir.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN EN İYİ 10 YANARDAĞI