Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi NASA yeni bir rekorla yeni yıla giriyor. NASA astronotu Christina Koch, geçtiğimiz Cumartesi bir diğer NASA astronotu Peggy Whitson‘un 2017’deki ‘en uzun uzayda kalan kadın’ rekorunu egale etti, pazar günü itibariyle de rekoru kırdı. 289 gündür uzayda olan Christina Koch, 6 Şubat 2020’de Dünya’ya dönecek.
328 GÜN KALACAK, 6 ŞUBAT’TA DÖNECEK
14 Mart 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan 40 yaşındaki Christina Koch aslında 6 ay görev yapacaktı. Ancak NASA görevini uzatınca Christina Koch rekora imza attı. Dönüşü ertelenmezse Christina Koch uzayda 328 gün kalmış olacak. Bu, NASA astronotu Scott Kelly’nin 340 günlük ‘yıllık’ görevinden 12 gün daha az olacak.
Kadın astronot rekor mutluluğunu şöyle özetledi: “Bu gerçek bir gurur benim için. Peggy benim kahramanımdır. Yıllardır bana rehberlik etti. Burası bilim için muhteşem bir yer. İnsan vücudunun yerçekimsiz ortamdaki halini inceliyoruz. Bizim burada yaptığımız testler uzun uzay yolculukları için çok önemli. Özellikle Ay ve Mars yolculukları için… Önemli olan burada kaç gün kaldığım değil, her gün bilime neler kattığımızdır.”
Christina Koch, Jessica Meir ile uzay yürüyüşü yaparak ‘tamamen kadınlardan oluşan uzay yürüyüşü ekibi’nde yer alarak tarih yazmıştı. Christina Koch rekorla ikinci kez uzay tarihi yazdı.
Uzayda tek bir görevle en uzun süre kalan kişi kozmonot Valeri Polyakov’du. Valery Polyakov MİR uzay istasyonunda Ocak 1994 ve Mart 1995 arasında aralıksız 438 gün kalmıştı. Uzayda en uzun yaşayan kişi ise kozmonot Gennady Padalka’dır. Rus kozmonot 5 ayrı görevde hayatının toplam 878 gününü uzayda geçirdi.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: ‘ASTRONOTLAR, MÜSLÜM VE BEN FERO DİNLESİN’