‘Gelişmiş Dünya dışı toplulukları’nın diğer yaşam formlarını gözlemlemek için asteroitler üzerine yerleştirilmiş yıldızlararası aygıtlar kullanabileceği fikri ilk olarak Stanford Üniversitesi fizikçisi Ronald Bracewell tarafından 1960 yılında öne sürüldü.
“ASTEROİTLERE YERLEŞTİRDİKLERİ AYGITLARLA TAKİP EDİYORLAR”
Günümüzde de fizikçi James Benford, gezegenimizi uzaktan gözlemleyen varlıklar için en uygun bir yerin Dünya’ya yakın asteroitlerin üzerinde olduğunu iddia etmekte.
Bugüne kadar hem Dünya’nın hem de Güneş’in yörüngesi üzerinde bulunan bu asteroitlerin yalnızca çok az bir kısmı (20’den daha az) keşfedilmiştir.
Bize en yakın olanı ve 2016 HO3 olarak bilinen minik asteroit, gezegenimizin etrafında yaklaşık bir asırdan beri gezmektedir. Hatta bu asteroit NASA tarafından “Dünya’nın daimi dostu” olarak tanımlanmaktadır.
NASA araştırmacısı Paul Chodas 2016’da yaptığı bir açıklamada, “Asteroit 2016 HO3, gezegenimizin etrafında dolaşıyor, ancak hem bizim gezegenimiz hem de bu asteroit Güneş’in etrafında dolaşırken asla birbirinden ayrılacak kadar uzağa gitmiyorlar” dedi.
SPACEMAG TÜRKİYE’NİN FACEBOOK SAYFASINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.
James Benford’a göre, bu asteroitler Dünya’ya yakınlığı nedeniyle, onları uzaylıların bizi gözetlemek için aygıtlar kurabilecekleri en uygun yerler haline getiriyor ve ekliyor:
“HEMEN GİDİP KONTROL ETMEMİZ GEREKİYOR”
“Bu asteroitler, Dünya dışı akıllı varlıkların istihbarat servisleri için ihtiyaç duyabilecekleri gerekli kaynakların tamamına ev sahipliği yapar: materyaller, sağlam bir dayanak noktası (casusluk aygıtlarının yerinden çıkmaması için) ve gizlenme.”
“Gökbilimciler bu asteroitleri bir aciliyet konusu olarak araştırmalı. Onları gözlemleyebilecek dosdoğru adımlar atmak durumundayız, onları hem elektromanyetik spektrumda hem de gezegen radarında gözlemlemeliyiz. Ayrıca uzay araçlarıyla ziyaret ederek yakın keşiflerde bulunmalıyız.”
ÇİN 2022’DE HO3’E UZAY ARACI GÖNDERECEK
“Ancak gidip ne var ne yok diye bakmanın çok fazla maliyeti olmayacaksa, neden denemeyelim ki? Uzaylılara dair herhangi bir kanıt bulamasak bile en azından ilginç bir şeyler bulabiliriz.”
Tüm bunlar yaşanırken, Çin 2022’de Asteroit 2016 HO3’e kaya örnekleri toplamak için bir uzay aracı göndermeyi planlıyor, böylece Çin bizleri gözetleyen uzaylıların olup olmadığına dair önemli bir fırsatı yakalamış görünüyor. Hazırlayan: Onur TUTUŞ