Hazırlayan: Eren SELÇUK
Venus Exploration Analysis Group… VEXAG… Türkçesi Venüs Keşif Analiz Grubu… Bilim insanlarından oluşan grup, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Bilim Komitesi’ne sunum yaptı. “Bugünkü teknolojiyle Venüs’e gidebiliriz” diyen Venüs Keşif Analiz Grubu “En yakın zamanda görevi başlatalım” talebinde bulundu… Ay, Mars derken… Bekle bizi Venüs…
“MARS’TA BİRKAÇ YÜZ MİLYON YIL SU VARDI, OYSA…”
Bilim insanların ara sıra yaptığı tekliflere rağmen insanoğlu, 25 yıldır Venüs’e bir sonda ya da uzay aracı göndermiyor. Sunumu yapan VEGAX yetkililerinden Darby Dyar şu serzenişte bulunuyor: “Mars programı heyecanladırıyor tabii ki, orada yaşam arayışını hızlandırdı. Ancak Kızıl Gezegen’in yüzeyinde su bundan 3 milyar yıl önce sadece birkaç yüz milyon yıl boyunca vardı. O yüzden Mars programıyla ilgili sor işaretleri varken, Venüs ikinci opsiyon olarak düşünülmeli.”
Mount Holyoke Üniversitesi uzmanlarından olan Darby Dyar’ın gündeme getirdiği Venüs ilgili 3 keşif programı önerisi bulunuyor. 1) DAVINCI: Venüs’ün kimyasal bileşenlerini ölçecek. 2) VERITAS: Yörüngeden Venüs’ün yüzeyini yüksek çözünürlüklü kameralarla inceleyecek. 3) HOVER: Venüs’ün bulutlarını, yüzeyini, iklimini inceleyecek.
NASA’NIN SON VENÜS PROGRAMI 1990’DAYDI
Böylece Dünya ile benzer büyüklükteki Venüs’ün Dünya gibi yaşanabilirliği masaya yatırılacak. Bugün ateştopu olan Venüs’ün milyarlarca yıl önceki haliyle ilgili net cevaplar alınacak. Sunumu yapan bilim insanları 3 konuyu aydınlatmak istiyor:
- Gezegende 3 milyar yıl boyunca su var mıydı? (Bazı bilim insanları bu iddiaya karşı.)
- Jeolojik özellikleri neler, kayalar nasıl?
- Yer kabuğunun yapısı nasıl?
Sovyetlerin Venera görevlerinde 1970 ve 80’lerde yüzeye cihaz indirildi. Ancak ömürleri birkaç dakika ile 1 saat arasında sürdü. VEGAX uzmanları bu noktaya dikkat çekiyor: Mevut teknolojimizle inecek cihazlar daha fazla ‘yaşayabilirler.’
VENÜS’TE ŞU AN BİR TEK JAPONLARIN SONDASI VAR!
NASA’nın son Venüs programı Ekim 1990’da yörüngeye oturan Magellan’dı. Daha sonra Galileo, Cassini ve MESSENGER uzay araçları, Venüs’ün yakınlarından geçti.
Avrupa Uzay Ajansı ESA da ilk Venüs keşif görevi olan Venus Express’i 2005’te gönderdi. Nisan 2006’da Venüs’e ulaşan uydu fotoğraflar gönderdi, 2014’e kadar görev yaptı. Venüs’te şu anda bir tek Japonların Akatsuki uzay sondası görev yapıyor.
Fotoğraf: Mt. Holyoke
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: DÜNYA’YA EN YAKIN GEZEGEN HANGİSİ? İPUCU: VENÜS DEĞİL!
‘İNSANLARIN DÜNYA’DAN KAÇMAK İÇİN GİDEBİLECEKLERİ TEK GEZEGEN MARS’
SOKAK RÖPORTAJI: “MARS’A ESKİ EŞİMİ GÖNDERİRDİM, BETER OLSUN, ÖLSÜN AÇLIKTAN”