Hollandalı bilim insanları, Mars ve Ay’ın gelecekteki sakinlerine güzel haber verdi… Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi NASA, Mars ve Ay’daki toprağın benzerini üretti; Wageningen Üniversitesi uzmanları da bu örneklere ürünler ekti. Güzel haber: İşe yaradı. Daha güzel haber: Büyüyen ürünlerden yaşayabilen tohum da elde edildi…
MARS’A EKTİM SOĞAN…
‘The Martian’ (Marslı) filmine hatırlayın… Usta yönetmen Ridley Scott‘ın yönettiği 2015 yapımı filmde, Matt Damon’un canlandırdığı astronot Mark Watney, Kızıl Gezegen’de yaşam mücadelesi verir. Astronotun kurduğu serada patates yetiştirdiği sahne, sadece sinemaseverler tarafından değil, bilim insanları tarafından da masaya yatırılmıştı.
BAĞLANTILI HABER: MARS’TA YAŞAMA ÇEKİRGELİ FORMÜL
İşte son deney de bu filmdeki sahnelerin gerçek olabileceğine göz kırptı. Projenin başında “Mars İçin Yiyecek Projesi, Mars One Projesi’nden sonra gündeme geldi. Gelecekteki Marslılar için yiyeceğin en büyük ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bu proje, Mars’a yerleşmekle ilgili baş sorun” diyen ekolojist Wieger Wamelink bulunuyor. Deneyle ilgili gün gün Twitter’a fotoğraf ve bilgi koyan Wieger Wamelink, Dünyalılara müjdeyi verdi:
AY’DA PIRASA, TERE, KİNOA KEYFİ YAPACAĞIZ!
“Mars ve Ay’a gidildiğinde, kolonileşme başladığında ilk ihtiyaç yeterli ve sağlıklı yiyeceği kavuşmak olacak. Karşımıza da tarım yapmak, toprağa ekmek gibi sorunla karşılaşacağız. Biz de ‘benzer’ topraklara 10 ürün ektik. Tere, roka, domates, turp, çavdar, kinoa, ıspanak, soğan, bezelye ve pırasa…”
“10 üründen 9’u büyüdü ve yenilebilir taraflarını aldık. Ispanak ne yazık ki istisna… Üç ürün de yeniden filizlenme testlerini başarıyla geçti: Turp, çavdar, tere… Mars benzeri toprakta domatesin büyüyüp kırmızı renge dönüştüğünü gördüğümüzde nasıl irkildiğimizi anlatamam. Yeni bir ekosistem kurma konusunda ikinci adıma geçebiliriz.”
BAĞLANTILI HABER: UZAYDA ETİN ADI VAR, TADI YOK!
WIEGER WAMELINK KİMDİR?
Hollandalı bilim insanı Wieger Wamelink 2012 yılından bu yana NASA ile ortak olarak Mars ve Ay İçin Yiyecek Projesi’ni yürütüyor. Dünya’nın dört bir tarafında 150’den fazla bilimsel makalesi yayınlanmıştır.
Fotoğraflar: Twitter, Crowfunding
BAĞLANTILI HABER: ‘İKİNCİ NESİL MARSLILARI KARA KIŞ YOK ETTİ’