Home MARS ÇİN’İN MARS ARACININ İSMİ BELLİ OLDU: TİANWEN
MARS - 2 Mayıs 2020

ÇİN’İN MARS ARACININ İSMİ BELLİ OLDU: TİANWEN

Çin, Temmuz'da yörünge uydusu, bir iniş cihazı ve 6 tekerlekli Güneş enerjisi ile çalışan gezgini fırlatacak.

İlk uydu fırlatılışının 50’inci yıldönümü olan 24 Nisan’ı “Uzay Günü” ilan eden Çin; günler sonra Kızıl Gezegen Mars görevinin ismini açıkladı… Adı “Tianwen” olacak. “Göklerdeki gerçeğin peşinde” anlamına gelen kelimenin kökeni, Çinli şair Qu Yuan’ın bir şiiri… Ay’daki başarılı Chang’e 4 görevinden sonra Mars için kolları sıvayan Çin, Temmuz’da yörünge uydusu, bir iniş cihazı ve 6 tekerlekli Güneş enerjisi ile çalışan gezgini fırlatacak.

GEZGİNİN ADI AÇIKLANMADI

Görevin genel ismi “Tianwen görevi.” Görünüşe göre iniş cihazının ismi “Tianwen-1.” 6 tekerlekli gezginin ismi henüz bilinmiyor. Tıpkı kapalı bir kutu olan Çin’in Mars’tak hedefleri gibi… En son “Mars toprağı, suyu ve atmosferi hakkında bilgi toplanacak” açıklanamadı yapılmıştı. Tianwen, Temmuz’da fırlatıldığı taktirde Şubat 2021’de Mars’a ulaşacak. Bir süre yörüngede turlayacak. Mars’a inişin ne yapılacağı ise hala açıklanmadı.

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP İÇİN TIKLAYIN: LinkedIn, Pinterest, instagram

6 tekerlekli gezginin en az 3 ay hareket etmesi planlanıyor. Toplam ağırlığı 200 kilo olacak cihazın üzerinde 13 bilimsel deney cihazı yer alacak. Başarı sağlanırsa Çin; Mars yörüngesine konan 5 ya da 6’ncı; Mars’a inen 3’üncü; Mars’ta gezegen 2’nci ülke olacak. ABD, Rusya, Avrupa Uzay Ajansı ve Hindistan yörüngeyi turladı. Çin’le birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk yörünge cihazı Hope da yola çıkacak. Artık hangisi önce giderse; o 5’inci, diğeri 6’ncı olacak! Mars’a bugüne kadar sadece ABD ve Rusya iniş yaparken; sadece Amerikan gezgin araçları Mars’ta dolaşabildi.

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “ÇİN YÖNETİMİ, HALKI ‘ROBOT AJANLAR’LA KONTROL EDECEK”

ÇİN’İN UFO BENZERİ HELİKOPTERİ ‘RETRO’ ÇIKTI

ÇİN’DEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ AY FOTOĞRAFLARI