Bir göktaşı keşfi, Kızıl Gezegen’in geçmişine ışık tutuyor. Bilim insanları Marslı göktaşında Kızıl Gezegen’in tarihine ışık tutacak bir şey daha buldu: 4 milyar yaşında nitrojen içeren organik moleküller.
1984 yılında Antarktika’da bulunan ALH84001 isimli göktaşı araştırmacılara göre 15 milyon yıl önce Kızıl Gezegen Mars’ın yüzeyinden dışarı atılmıştı.
Tokyo Teknoloji Enstitüsü’ndeki (ELSI) Earth-Life Bilim Enstitüsü ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) Uzay Bilimi Enstitüsü’nden bir uzman kadrosu tarafından yapılan bu buluş heyecan yarattı.
Buradan yola çıkarak nitrojen moleküllerinin varlığı “Mars bir zamanlar nasıl bir yerdi?” sorusunun cevabı için yeni ipuçları sağladı. Özellikle gezegende suyun varlığı şu an bildiğimiz Kızıl Gezegen’den çok daha farklı bir görüntüye sahip olduğuna delil.
“YÜZEYE YAKIN BİR YERDE KORUNMUŞ OLABİLİR”
Karbonat mineralleri yersuyundan atıldığı için bulgular su anlama geliyor; eski Mars ıslak ve organizma zengini bir yerdi ve hayat başlangıcı için elverişli bir ortama sahipti ve hatta Dünya benzeri, daha az oksitleyici, hatta mavi bir gezegendi.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma detaylarına göre şu an yüzeyi oldukça merhametsiz ve herhangi bir organik maddenin hayatta kalmasına uygun değil ama bir ihtimale göre milyarlarca yıl boyunca organik bileşikler yüzeye yakın bir yerlerde korunmuş olabilir.
Dünya’ya getirilmeden önce uzun yıllar korunmuş, 4 milyar yıl önce minerallerin içinde sıkışıp kalmış ALH84001 karbonatlar (oksijen ve karbon karışımlı metal içeren mineraller) içinde bulunan azot içeren organik bileşikler için durum bunu gösteriyor.
“MARS’A ORGANİK MADDE YAĞMURU YAĞDI”
Azot içeren organik bileşiklerin orijini hakkında iki teori var:
1. Mars dışından geldiler.
2. Mars’ta oluştular.
ELSI araştırmacı bilim adamı Atsuko Kobayaski şöyle açıklıyor: “Güneş Sistemi’nin tarihinin ilk dönemlerinde Mars organik madde yağmuruna uğradı, örneğin karbon zengini meteoritler, kuyruklu yıldızlar ve toz parçacıkları… Bunların bazıları tuzlu suda erimiş ve karbonatlar (oksijen ve karbon karışımlı metal içeren mineraller) içinde sıkışıp kalmış olabilir.”
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
JAXA araştırmacı bilim adamı ve grup lideri Mizuho Koike’ye göre diğer bir olasılık ise Mars ilk oluştuğunda görülen kimyasal reaksiyonlar azot içeren organik bileşikleri doğurdu.
Her iki olasılığın ortak noktası bizim şu an tanıdığımız Mars’ta, Kızıl Gezegen olmadan önce organik nitrojen mevcuttu.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: MARS’TA EN İYİ HANGİ SPOR YAPILIR?