NASA Ames Araştırma Merkezi’nde gezegen atmosferleri, astrobiyoloji ve terraforming üzerine çalışan Chris McKay, soğuk Antarktika’dan sıcak çöllere ayak basılmamış yerlerde incelemeler yaptığı için “NASA’nın Indiana Jones”u olarak biliniyor.
“MARS DEĞİŞTİRİLEBİLİR, SADECE ZAMAN ALACAK”
Çalışmalarını Mars üzerine yoğunlaştıran Chris McKay’in tek bir hedefi var: “Mars’ı yaşanabilir kılmak…” Peki bu mümkün mü? Mars, yeni Dünya’mız olabilir mi? Gezegen bilimciye göre, bu mümkün. Sadece biraz zaman alacak. İşte sözleri:
“DOĞRU ORANDA SERA GAZI MARS’I ISITACAK”
“Karbondioksit sıcaklığı daha fazla muhafaza eder. Doğru oranlarda kullanılacak sera gazları, komşu gezegeni ısıtacaktır. Mars, Dünya yanıp kül olduktan sonra da var olmaya devam edecek. Mars soğuk ve kurak bir gezegen. Ortalama sıcaklığı eksi 60 derece. Atmosfer basıncı ise 6 milibar. Dünya’da ise 1000 milibar. Bu soğuk ve kuru gezegen, sıcak ve nemli bir Dünya’ya dönüştürülebilir.”
“PHOENIX ARACI SAYESİNDE BU FİKRİ ULAŞTIK”
“Mars’ı yaşanabilir bir yer yapabilmek için 4 milyar ton sera gazına ihtiyacımız var” diyen Chris McKay küçük gezer fabrikalara ihtiyacımız olduğuna dikkat çekti: “2008’de Mars yüzeyinde incelemeler yapan Phoenix aracı bu gazların nereden elde edilebileceğini göstermişti. Mars’ta küçük fabrikalar kurabilir; toprağındaki filorin ile atmosferdeki karbonu alarak perflorakarbon üretir ve onları atmosfere salabiliriz. Küçük ve hareketli fabrikalar kullanmamız gerekir. Bu gezer fabrikalar topraktan sera gazı üretecek; bu gazlar da gezegenin sıcaklığını artıracak.”
“İLK DÜNYALI-MARSLI OKSİJEN MASKESİ TAKACAK”
“Mars’ı yağmurun yağdığı, suların aktığı ve yeşilliklerin oluştuğu bir gezegen haline getirmek sadece 100 yıl sürecek. Mars’a yerleşen ilk insanlar oksijen maskeleri ile nefes alacaklar. Ancak bir süre sonra Mars’ta yetişen bitkiler, solunabilir hava üretecek.”
“MARS KEYİFLİ OLACAK, DAHA YÜKSEĞE SIÇRAYACAĞIZ”
“Bu zaman alacak ama oluştuğunda Dünya’daki gibi rahatça gezebiliriz. Hatta Mars daha keyifli olacak. Çünkü yerçekimi daha az olduğu için daha yükseğe sıçrayabiliriz.”
Fotoğraf: Vikipedi, NASA