Mars’ta salata malzemesi yetiştirebiliriz diyen bilim insanları uzaya bu amaçla tohum gönderdiler. 2015’te İngiliz astronot Tim Peake desteği ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir roket ile roka tohumu gönderilmişti.
Tohumlar 6 ay sonra Dünya’ya döndüğünde Kraliyet Bahçecilik Derneği tarafından organize edilen bir etkinlikle Birleşik Krallık’ın her köşesinden 600 bine yakın çocuğun katıldığı deneyde bu tohumlar yetiştirildi ve gözlendi.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST
Çimlendirme gücündeki azalma dışında ne tohumlarda ne de fidelerin gelişiminde uzay yolculuğuna dayalı bir bozulma görülmedi.
Geçtiğimiz günlerde Journal Life dergisinde yayınlanan yeni buluş, bilim insanlarını uzun vadeli uzay görevlerinde yenilebilir ürün yetiştirmeye bir adım daha yaklaştırdı.
ZORLUKLARA RAĞMEN MÜMKÜN
Holloway Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Dr Jake Chandler yazısında “Uzaya yüksek kaliteli tohum taşımak Mars ve ötesindeki diğer gezegenlerde araştırmalarımızı devam ettirirken kendi bitkilerimizi yetiştirmek için çok önemli” dedi.
Uzayda 6 ay yolculuk yapan tohumlar ve Dünya’da bırakılan tohumlar arasında yapılan karşılaştırma sonucunda uzay yolculuğunun yaşlanma sürecini hızlandırdığı ortaya çıktı. Araştırmacılar “Uzay uçuşlarında durağan/eylemsiz tohumların kalitesini korumak için kozmik radyasyon ve içinde seyahat ettikleri aracın mekanik titreşimlerinden uzak tutulmaları gerekir” diye ekliyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda iken bu tohumların Dünya yüzeyindekinden 100 kat daha fazla dozda radyasyon emdikleri gözlendi. Buna dayanarak yine aynı araştırmacılar Mars görevlerinde maruz kalacakları radyasyonun istasyondakinden 5 kat fazla olacağına inandıklarını eklediler.
Uzmanlara göre eğer tohumlar yeterince korunursa, uzun uzay görevlerinde her türlü zorluğa rağmen bitki yetiştirmek mümkün.
SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE
Dr. Jake Chandler, “Böylece tohumları olası zararlı faktörlerden örneğin uzay radyasyonundan ve mekanik titreşimden korumayı dikkatle hesaba katarsak, tohumlar ölmeyecek ve kendi yetiştirdiğimiz ürünlerle yaptığımız salatayı yeme olasılığına bir küçük adım daha atmış olacağız” diye devam etti.
“MARS İÇİN BİR YOLU BULUNMALI”
Emekli astronot Tim Peake de ek olarak şu sözleriyle katkıda bulundu: “Türünün en gelişmiş, büyük ve ilham verici örneği olan bu deneylerde 500 binin üzerinde genç insan Holloway’deki bilim insanlarına uzay uçuşunun roka tohumlarındaki etkisini araştırmada yardım etmek için güvenilir veri topladı.”
“İnsanlar Mars’a yolculuk yaptıklarında kendilerini beslemenin yollarını bulmak zorundalar, bu araştırma da gelecekte yapılacak uzay görevlerinde önemi tarif edilemez bir konuda; tohum depolama ve çimlendirme biyolojisini anlamamıza yardımcı oldu.”
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “UZAYDA TÜRK USULÜ BALIK BUĞULAMA YEDİM”