Home UZAYONOMİ BAKAN VARANK: “100 DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYESİ KURACAĞIZ”
UZAYONOMİ - 20 Eylül 2019

BAKAN VARANK: “100 DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYESİ KURACAĞIZ”

TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) iş birliğiyle "Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları 4. Kurultayı" gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin (TEKNOFEST İstanbul) yapıldığı Atatürk Havalimanı’nda festival kapsamında yapılan kurultayda konuştu:

TEKNOFEST’TE HEDEF 1 MİLYON MİSAFİR

“Kurultayı TEKNOFEST bünyesinde düzenlemeyi özellikle tercih ettik. Geçen sene 550 bin katılımcıya hitap eden TEKNOFEST’in bu sene 1 milyonun üzerinde misafire ev sahipliği yapmasını bekliyoruz. Dün itibarıyla ziyaretçi sayısı 420 bine ulaştı. Hafta sonu geliyor; daha fazla ziyaretçiyi bekliyoruz. İnşallah hava buna müsaade eder.”

GÜÇLÜ BİR ALTYAPIYA SAHİBİZ…

“Ar-Ge ekosistemini geliştirmek için 17 senede büyük yatırımlar yaptık. 200’ü aşkın üniversite, bin 200’e yakın Ar-Ge merkezi, 300’ü aşan Tasarım Merkezi, 80’in üzerinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 112 bin araştırmacıyla güçlü bir altyapıya sahibiz. Bundan sonraki hedefimiz, işin nitelik boyutunu çok daha ileri noktalara taşımak. Ekonomideki yeni başarı hikayesini katma değerli üretimle yazıp hep övündüğümüz genç ve dinamik nüfusumuzla küresel ekonomide hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz.”

127 ÜST DÜZEY ARAŞTIRMACI FAYDALANACAK

“Bu sene ilk defa Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nı uygulamaya başladık. Çağrıya dünyanın önde gelen üniversitelerinden ve özel sektör kuruluşlarından başvurular aldık. Sonuçta 98’i Türk, 29’u yabancı olmak üzere 127 üst düzey araştırmacının bu programdan faydalanacak. Desteğe hak kazananların yüzde 85’i üniversitelerimizde görev yapacak. Geri kalanlar, özel sektör kuruluşlarında ve araştırma altyapılarında çalışmalarına devam edecek.”

ULUSLARARASI LİDER ARAŞTIRMACILAR PROGRAMI’NA DEVAM…

“Ülkemize gelecek bu araştırmacılar, kritik Ar-Ge projelerinde önemli roller üstlenecekler. Ayrıca gençlerimiz onları rol model olarak sahiplenecek. Bugün buradan açıklamak istiyorum. Yoğun ilgiyle karşılaştığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.”

2023’E GİDEN YOLDA İDDİALI HEDEFLER BELİRLEDİK 

“2023’e giden yolda milli gelirde sanayi üretiminin payının artmasından, ihracatta teknoloji yoğunluğuna, Ar-Ge harcamalarından, küresel ölçekte marka olacak akıllı ürünler geliştirmeye varıncaya dek birçok konuda iddialı hedefler belirledik. Bu hedeflere Yüksek Teknoloji ve İnovasyon, Dijital Dönüşüm, Girişimcilik, Beşeri Sermaye ve Altyapı alanlarında uygulayacağımız politikalarla varacağız. Bu politikaların alt bileşenlerini, ülkemizin potansiyelini ve kabiliyetlerini dikkate alarak oldukça detaylı tasarladık.”

50 BİN ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİMİZE TEKNOLOJİ EĞİTİMİ

“Kuracağımız 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde, 50 bin özel yetenekli öğrencimize teknoloji eğitimleri vereceğiz. Merak eden, üreten ve icat çıkaran bir nesil yetiştirmeyi arzuluyoruz. Bilimin ve teknolojinin farkında olsunlar, kendilerine sunulan müfredatın da ötesine geçsinler istiyoruz. Şundan eminim, TEKNOFEST’i ziyaret eden bu çocuklar, gençler geleceğin Türkiye’sini şekillendirecekler.”