Çin’in geçen ay tanıttığı UFO’ya benzer helikopter modeli yeniden dünya gündeminde… ‘Süper büyük beyaz köpekbalığı’ diye adlandırılan araç adeta gelecekteki dijital bilgi savaş alanı için tasarlandı. Çin, en son silahlı helikopterinin ilk örneğini paylaştı ve görüntü aynı bir UFO’yu andırıyor. 7.6 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde ve sadece iki kişilik.
RETRO-TASARIMI NEDENİYLE YİNE MANŞETLERDE
Radarlara yakalanmaması için de akıllıca bir dış tasarım ile pervane ve motorlar saklanmış. Bu gizli yeni silah tamamen uzaylık bir araç… Ancak dünya basınına yeniden manşet olmasının nedeni bu bilgiler değil… ‘Retro-tasarımı’ nedeniyle… Buyrun hikayeye:
1950 ve 60’larda Amerika ve Kanada’nın burun kıvırdığı tasarıma çok benzediğini düşünürsek, günümüz mühendislerinin geçmişten ilham aldığını ve hatta bu yeni versiyonun yeni kuşak mühendislere ilham olacağını düşünmeden edemiyoruz.
Benzerleri başarız olmuştu ve bu prototipten ne performans bekliyorlar bilinmez ama… İlk uçuş Güney Çin’deki Guangdong, Zhuhai’de gerçekleşecek… Çin, Air Show 2020’de ilk uçuşuna hazır olduğu duyuruldu.
“YARATICILIKTA GEÇMİŞTE TAKILIP KALMAMALI”
Bu 60 yıllık geri gidiş soru işaretlerine sebep oldu; bunca yenilik varken eskiyi geliştirmek neyin nesi?
Birçok lider yeni adımlar atmak için kolları sıvadı, çünkü yeni çalışmalara yeni beyinler aranıyor.
Bugünün çocuklarının yarının başarılı mühendisleri olabilmesi, bu inanılmaz buluşların paylaşılmasından geçiyor ama yaratıcılıkları geçmişte takılıp kalmamalı…
Ne kadar çok yenilikle karşı karşıya kalırlarsa, ne kadar çok yeni buluşla tanışırlarsa ve ne kadar güncel bilgiden faydalanırlarsa o kadar iyi olacak. Birçok genç heves ve heyecanla yeni buluşları ziyaret ediyor; umut verici bir davranış elbette ama şu an bu alanda eğitim alan öğrenci sayısında bir düşüş yaşanıyor. Önümüzdeki yıllarda her 10 öğrenciden biri mühendis olursa ancak o zaman problem çözülebilir deniliyor.
Esas mücadele, bir sonraki kuşak uçaklarını kimin dizayn edeceği değil. Şu anki bilgi ve becerilerin korunması, geliştirilmesi ve bugünün buluşlarının paylaşılması önümüzdeki 40 yıl için çok önemli.
YÜKSEK SEVİYE MATEMATİK SONUCU BİR BONUS!
Bu modeli yaratan beyinler 40 yıl sonra yeterli olmayacak, o zaman ihtiyacımız olan beyinleri yetiştirme sorumluluğu ile yükümlüyüz.
Çoğunluğu beyaz ve erkek olan bu grup artık değişime uğramalı, hem matematik ve fen ağırlıklı sonuçların da gelecek uçak mühendisleri için çok gerekli olup olmadığı da tartışılıyor; elbette yüksek seviye matematik sonucu bir bonus ama meslek okullarından gelen öğrenmeye hevesli bir tavra sahip herkese açık olacak bu iş pozisyonları…
DAHA NE HELİKOPTERLER GÖRECEĞİZ KİM BİLİR?
İngiltere’de gençlerin doğru kapıyı çalıp çalmadıklarını bilmediklerini farkeden bazı şirketler bu beyinlerin boşa harcanmaması için başvurusu başarısız olan adayların bilgilerinin başka mühendislik firmalarıyla paylaşılması konusunda izin girişiminde bulunuyor. BAE Systems yetkilileri “Doğru iletişimle, doğru adayları başka firmalarla paylaşmamız gerekli” derken; bir iş için birçok başvuru yapıldığında geri çevirilen diğer adaylara herhangi bir başka şirkette daha uygun ve iyi fırsatlar olacağının yanısıra, gitgide azalan bu kitlenin önemini kastediyor.
Önümüzdeki yıllarda öncelikle eğitimde reform olursa, sonra kadınlara daha cazip staj imkanları sağlanırsa ve bu büyük yarışa bir de çeşitlilik eklenirse daha ne helikopterlerle karşılacağız kim bilir?
Fotoğraf: Vikipedi, Çin medyası
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: ÇİN’DE ‘HAVA TAKSİ’ DÖNEMİ BAŞLIYOR
ÇİNLİLER, 10 BİN KİŞİ ARASINDAN SİZİ TANIYACAK SÜPER KAMERA YAPTI