Hazırlayan: Eren SELÇUK
Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates… (Bill’in Beyninin İçi: Bill Gates’in Kodlarını Çözmek.) Bu, Microsoft’un sahibi Bill Gates hakkında yeni yayınlanan belgeselin ismi. İşte bu belgeselde, Bill Gates’in en sevdiği bilim insanı olarak bilinen Vaclav Smil konuştu. Birçok bilim kurgu eserin de sahibi olan Vaclav Smil, belgeselde bir sürprize imza attı, SpaceX’in patronu Elon Musk’ı hedef aldı.
BAĞLANTILI HABER: “ELON MUSK’IN MARS’I FETHİ UZAYLILARI ÖLDÜREBİLİR”
“BU GEZEGENDEN HİÇBİR ZAMAN GİTMEYECEĞİZ”
Bilim insanı Vaclav Smil, Mars’ta kolonileşmeyi hedefleyen Elon Musk’ın Kızıl Gezegen planları için ‘sanrısal’ ifadesini kullandı: “İnsanlık en çok iklim değişikliğini kafaya takmalı. Bildiğiniz gibi bir tek Dünyamız var. Mars’ın yaşanabilir bir gezegen yapılacağı ve bu gezegenden ayrılacağımıza inanmak için sanrısal Elon Musk olmanız lazım. Hiçbir zaman bu gezegenden gitmeyeceğiz.”
BAĞLANTILI HABER: “İNSANIN MARS’A GİTMESİ 20 YILA ZOR; 50 YILDA GİDERİZ”
VACLAV SMİL KİMDİR?
Václav Smil, Çek-Kanadalı bir bilim adamı ve politika analistidir. Kanada’nın Manitoba kentinde Winnipeg’deki Manitoba Üniversitesi Çevre Fakültesi’nde Sayın Profesör Emeritus’tur. “Dünya’nın enerjiye bakışını değiştiren adam” olarak bilinir.
Guardian’a verdiği son röportajında “Büyüme durmalı. Ekonomist arkadaşlar bunu anlamıyor” diyerek ekonomi dünyasında yeni bir tartışma başlattı.
Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in “Okunması gereken kitap” dediği “Energy”de Vaclav Smil 3 ana başlığa dikkat çeker: “Enerji, çok farklı kaynakları kapsayan özet bir terimdir. Sera gazları: yaptıkları ve yapacakları. Karar zamanı: İnsanlık fosil yakıtlardan elde edilen enerjilerle mi; kısmen veya tamamen sürdürülebilir kaynaklardan üretilen enerjilerle mi devam etmeli?”
İşte Vaclav Smil’in kitapları:
- Growth: From Microorganisms to Megacities
- Energy and Civilization: A History
- Oil: A Beginner’s Guide
- Biomass Energies
- China’s Energy
- The Bad Earth
- Energy In China’s Modernisation
- Carbon Nitrogen Sulfur
- Energy In The Developing World
- Why America Is Not a New Rome
- Natural Gas: Fuel for the 21st Century
- Should We Eat Meat? Evolution and Consequences of Modern Carnivory
- Enriching the Earth: Fritz Haber, Carl Bosch, and the Transformation of World Food Production
- Global Catastrophes and Trends: The Next Fifty Years
- China’s Environmental Crisis: An Inquiry into the Limits of National Development
BAĞLANTILI HABER: ELON MUSK’UN “HAYATIMI ŞEKİLLENDİRDİ” DEDİĞİ 12 KİTAP