Hazırlayan: Burcu ERGÜL
Uzay komutanlığı kuran kurana… Yıldız Savaşları filmlerine ramak kala, Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden Prof. Ram Jakhu’dan ‘Kıyamet senaryosu’ uyarısı geldi. Üniversitedeki Uzay Hukuku Merkezi’nin Başkanı olan Prof. Rak Jakhu “Uzay savaşlarının kazananı olmaz” dedi ve ekledi:
UZAY YÜZÜNDEN ÇIKAR ANLAŞMAZLIKLARI ÇIKACAK
“Uzay merkezli yeni uzlaşmazlıklar yaşanacaktır. Örneğin uzay madenciliğine yatırımlar başladı. Ay ve asteroitlerin maden zengini olduğu biliniyor. Ülkelerin yanısıra özel sektör de uzaya yatırıma başladı. Amerika ve Lüksemburg, özel sektörü teşvik için yasalar yürürlüğe soktu. Amerika, Rusya, Japonya, Çin ve Hindistan da uzay yarışı içinde.”
‘İNSANLIK BÜYÜK HASAR ALIR’
“Uluslararası toplumu düşünürsek, dış uzayı barış merkezi olarak görmemiz gerekir. Oysa bugün uzayın silahlandırıldığını görüyoruz. Uzayın silahlandırılması da uzay savaşlarına doğru gider.”
BAĞLANTILI HABER: AY’DA MADEN SAVAŞI
“Bir uzay savaşı yaşanacağı konusunu hafife almayın. Dünya’yı ve insanları büyük bir tehlike bekliyor: Uzayı kontrol etmek, uzayda dominant olmayı düşünecek olanlar. Uzay savaşlarının kazananı ya da kaybedeni olmaz. Bütün insanlık kaybeder, tamir edilemez hasar alır.”
“ELON MUSK, ULUSLARARASI SUÇ İŞLEMİŞ OLUR”
Aslında bu Prof. Ram Jakhu’nun ilk uyarısı değil. Milyarder Elon Musk’ın “Mars’a koloni” hayalini Dünya’ya anlattığında Prof. Ram Jakhu ‘uzay hukukunun esas alınması gerektiğini’ söylemişti: “Elon Musk, Mars’a gitse ve kaya parçaları toplayıp Dünya’ya dönse ve bunu bir koleksiyonere satsa, uluslararası bir suç işlemiş olur. Uzaya 15’inci yüzyıl kafasıyla yaklaşamayız.”
Kanada’daki National dergisi de uzay hukukuyla ilgili dosya haberde şu ifadeleri kullanmıştı:
BAĞLANTILI HABER: 3’ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI UZAYDAN MI ÇIKACAK?
UZAY HUKUKU 62 YIL ÖNCE BAŞLADI
- Uzay hukuku, 1957’de Sputnik’in fırlatıldığı an otomatikman ortaya çıktı.
- Uzay hukuku 10 yıl sonra ‘Soğuk Savaş’la tanıştı: 1967’de iki süpergücün gövde gösterisi yaptıkları dönemde Dış Uzay Anlaşması (Resmi ismi: Ay ve Diğer Gök Cisimleri Dâhil, Uzayın Keşif ve Kullanılmasında Devletlerin Faaliyetlerini Yöneten İlkeler Hakkında Antlaşma) imzalandı.
- Anlaşma açıktı: “Uzay ve içindekiler, bir ulusun malı değildir, olamaz, olmayacak da.”
- 1979’da Ay Anlaşması (Resmi ismi: Devletlerin Ay’da ve Diğer Gök Cisimlerindeki Faaliyetlerini Düzenleyen Anlaşma) gündeme geldi. Bu antlaşma ile tüm gök cisimlerinde yargı yetkisini uluslararası topluluğa bırakıldı.
- 1984’te yürürlüğe giren Ay Anlaşması, pek de başarılı olmadı. 18 ülke anlaşma için masadaydı, sadece 11’i imza attı.
Fotoğraflar: Freepik, McGill Üniversitesi
BAĞLANTILI HABER: HİNTLİ BAŞBAKANIN SEÇİM KOZU: PRESTİJLİ ULUSAL UZAY PROGRAMI