Home UZAYONOMİ “UZAY YARIŞINA NEDEN ÖZEL SEKTÖR KATILMAZ?”
UZAYONOMİ - 5 Ekim 2019

“UZAY YARIŞINA NEDEN ÖZEL SEKTÖR KATILMAZ?”

Türkiye'nin en ünlü ekonomistlerinden Şeref Oğuz, Lagari'den girdi, Elon Musk'tan çıktı: "Türkiye Uzay Ajansı umut olabilir."

Güzel soru: “Uzay yarışına neden özel sektör katılmaz?” Türkiye’nin en ünlü ekonomistlerinden Şeref Oğuz sosyal medyada yayınladığı “Kamu Spotu” başlıklı mini köşe yazısında Türkiye’nin uzayla imtihanını kaleme aldı. Konuya Lagari Hasan Çelebi’den giren, Kirkor Divarcı’ya selam çakan Şeref Oğuz, Türkiye’nin Elon Musk’larına sordu: “Neredesiniz?” Türkiye Uzay Ajansı için “Yeni umut” dedi, uzay yarışını özetledi…

İşte Şeref Oğuz’un Kamu Spotu: “İstikbal, istiklal ve istikrarın yeni adresi var: gökyüzü… Sınırsızlık tanımıyla uzay… Biz de nihayet Türkiye Uzay Ajansı‘nı kurabildik. Amaç; rekabetçi sanayinin gelişmesine zemin, milli çıkarları uzayda korumak ve uzayda var olmak.”

“BANDIRMA FEZA KULÜBÜ’NÜN TUTKULU GENÇLERİ”

“Aslında uzaya ilgimiz; 17’nci Yüzyıl’da barut dolu haznesiyle havaya ilk kez bir roket fırlatan Türk bilim insanı Lagari Hasan Çelebi oldu. Sonraki en ciddi denememiz, Bandırma Feza Kulübü‘nün tutkulu gençleriydi ve Kirkor Divarcı liderliğinde Marmara-1‘i 900 metre yukarıya taşımışlardı. Hem de Rusların meşhur Sputnik-1’inden tam 2 yıl sonra… Lagari’yi harcadık, Divarcı’yı yok ettik. Uzay ajansı belki yeni umut olabilir.”

“Belki diyorum zira henüz eylem yok. Uzayın efendileri ülkelerde bu yarış, sadece kamu ile değil, özel sektörün gayretiyle sürüyor. Elon Musk örneği gibi… Bizim vizyoner girişimcimiz çıkmaz mı? Yeni zenginlik alanı olan uzaya ilgisizliğimiz neden? GEÇ KALMIYOR MUYUZ?”

ŞEREF OĞUZ KİMDİR?

1955 doğumlu Şeref Oğuz, gazetecilik hayatına 1970 yılında Sabah Gazetesi’nde başladı. Sırasıyla Günaydın Gazetesi Bölge Gazeteleri Yayın Sorumluluğu, Meydan Gazetesi Ekonomi Yönetmenliği, Milliyet Gazetesi Ekonomi Yönetmenliği ile Kanal 6 ve Yeni Yüzyıl tepe yöneticiliği görevlerinde bulundu.

Şeref Oğuz

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan Şeref Oğuz aynı fakültede İstatistik ve Sosyal Siyaset disiplinlerinde master ve ekonomi alanında doktora derecesi aldı. Doktora sonrası Londra Üniversitesi’nde “Sufficent Knowledge” konusunda araştırmalar yaptı.

İLK SANAL MİTİNGİ DÜZENLEYEN KİŞİ

Internet Society kurucularından olan Şeref Oğuz, internetteki ilk büyük Türk gazetesi Milliyet.com projesini yönetti, 1996 Haziran’da dünyanın ilk sanal mitingini gerçekleştirdi. 1996’dan bu yana Anadolu’da KOBİ’lere yönelik Yeni Ekonomi Konferansları veren Şeref Oğuz’un özel zevkleri arasında uzun dönemler tarihi, bilgi sosyolojisi, müzik araştırmaları, nota yazıları, tanbur ve ney bulunuyor.

1999 yılında Koç Holding Yeni Ekonomi danışmanlığı görevine getirilen Şeref Oğuz, Koç Holding Bilgi Grubu Danışmanı olarak görev yaptı. Bilgi Üniversitesi e-mba akademik kadrosunda Sanal Kültür dersleri verdi ve Sabah Gazatesi’nde köşe yazarlığı yaptı.

Yazısında Türkiye Uzay Ajansı’nın “Yeni umut” olabileceğine değinen Şeref Oğuz, Ulusal Rekabet Araştırmaları Kurumu, Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği  yapıyor. Daha önce Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu, Internet Kurulu üyesi ve Meclis Bilgi Grubu parlamento dışı üyeliğinde bulundu.

Fotoğraf: Vecteezy, oguz.net

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: 

ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI: “AY’A İNSAN GÖTÜRÜN, 2 MİLYAR DOLARI KAPIN.”

BEZOS’TAN ‘MİLYARLARCA İNSANIN YAŞAYACAĞI UZAY KOLONİLERİ’ PROJESİ

SPACEX’İN DEĞERİ 2027’DE 120 MİLYAR DOLAR OLACAK