Teknoloji, iş dünyasını yeni bir evreye çevirdi. Yönetici ve çalışan yetenekleri sorgulanıyor, yeni meslekler ortaya çıkıyor, bir çok meslek iş tarihinin mezarlığına gömülüyor. Dolayısıyla işini kaybetme kaygısı taşıyanların oranı da artıyor.
2020’DE 5 MİLYON İŞ ORTADAN KALKACAK
Profesyonel dünyanın platformu Linkedin, ‘ABD’de Yükselen İşler Raporu’nu açıkladı. Rapora göre en popüler meslek, Yapay Zeka Mühendisliği… Kötü haberi de verelim: Otomasyon nedeniyle 2020 yılında yaklaşık 5 milyon iş ortadan kalkacak!
Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak, 15. Türkiye Çağrı Merkezi Günleri etkinliğinde iş dünyasındaki teknolojik dönüşüme dikkat çekti. Linkedin tarafından yayınlanan ‘ABD’de Yükselen İşler Raporu’nu hatırlatan Toprak, “Raporda, yapay zeka mühendisi, veri bilimcisi, büyük veri geliştirici gibi mesleklerin oranının artacağı belirtiliyor. Mesleklerdeki bu dönüşüme paralel olarak da en çok aranan beceri ve yetenekler sıralamasının da değişeceği kaydediliyor. Buna göre; yönetim ve satış, en çok aranan beceri olarak ön plana çıkarken, adaptasyon en çok beklenen yetenekler arasında yer alıyor” dedi.
Yapay zeka ve otomasyonun damgasını vuracağı önümüzdeki 40 yıl içinde iş dünyasının yaratıcılık ve kurum kültürü odağında gelişim göstereceğini belirten Toprak, gelişen teknoloji ve dijital dönüşümün yaratıcılık ile ilgili gelişimi destekleyeceğini söyledi.
ÇALIŞANLAR KAYGILI… NASIL OLMASIN?..
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 yılında mesleklerin ve becerilerin geleceği hakkında yayımladığı raporda otomasyon sürecinde beceri profillerinin dönüşüme uğrayacağı belirtiliyor. Buna göre, 2020 yılında otomasyon nedeniyle yaklaşık 5 milyon işin ortadan kalkacağı tahmin ediliyor. 2020 yılı itibarıyla Türkiye’de becerilerin bugün ihtiyaç duyulan becerilerden yüzde 41 oranında farklılaşması öngörülüyor.
YAPAY ZEKA KORKUTUYOR
- Çalışanların yüzde 59’u yüksek maaşlı bir iş için gerekli beceri ve eğitime sahip olmakla ilgili kaygı duyuyor
- 2000 yılında dünyadaki uluslararası öğrenci sayısı 2 milyonken, 2013’te rakam 4,1 milyona yükseldi. 2016’da 5 milyon seviyelerini gören öğrenci sayısının 2020’de 8 milyona çıkması bekleniyor. (Kaynak: UNESCO)
- 2023 yılı için Türkiye’de yaklaşık 34 milyon toplam istihdamın yaklaşık 3,5 milyonunun STEM istihdamı yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olacak. (Kaynak: PwC analizleri)
- Çalışanların yüzde 55’i otomasyon veya diğer yenilikler nedeniyle bireye ihtiyaç kalmayacağı yönünde kaygılı. (Kaynak: Great Place to Work)