İlk iPhone’un ya da ilk Macintosh’un pahalı olması anlaşılır bir durumdur, çünkü bunlar zamanının “kategori tanımlayıcı” ürünleri olmuştur. Ancak bu günlerde diğer birçok üretici Apple fiyatlarının çok altında gayet iyi akıllı telefonlar ve kaliteli dizüstü bilgisayarlar çıkarmakta. Peki Apple nasıl hâlâ çok daha yüksek fiyatlarda ürün satabiliyor?
İlginç şekilde, IHS Markit’te çalışan mühendislere göre, iPhone X’in maliyeti (perakende satış fiyatı 999 dolar) Apple için montaj ve malzeme maliyetleri açısından 400 doların altında.
Benzer şekilde, 699 dolara satılan ve iSuppli tarafından incelenen üçüncü nesil iPad’lerin yapım maliyeti yaklaşık 366 dolar. Apple, yıllık raporlarında yıllar içinde %30-%40 arası bir kar marjı bildirmiştir. Sorumuza geri dönersek… Apple nasıl bir gerekçeyle ürünleri için hâlâ bu fiyatları talep ediyor?
Marka Değeri
Önce bariz olan cevapla başlayalım: ödediğiniz tutarın bir kısmı yalnızca marka adı için… Bu durum, performans veya özellik açısından rakiplerinden çok daha iyi olmayan ürünler için, marka değeri veya marka sunumu nedeniyle genelde biraz daha fazla fiyat veren diğer şirketlerinkine benziyor.
Apple, insanlar sadece marka logosunu taşımak için daha fazla para ödemekten kaçınmadıklarından ürünlere kâr ekleyen bir “yaşam tarzı markası” yaratmakta başarılı olmuş! Tabii bunu derken, Apple ürünlerinin yalnızca aşırı pahalı ıvır zıvır olduğunu kastetmiyoruz. Kullanıcıların zihinlerindeki lüks ürün imajının kısmi sebebi, Apple’ın yıllar içinde sürekli olarak yüksek kaliteli ve pahalı ürünlere odaklanmış ve bu alanda uzmanlaşmış olması.
Özellikle de orijinal iPhone’un çıkması üzerine, şirket tasarım, işlevsellik ve parça kalitesi üzerine daha fazla odaklanmış, bunu maliyet izlemiştir. Bu durum iPad veya MacBook gibi daha büyük ürünler için de geçerlidir.
iPhone 5c’nin Başarısızlığı
Bununla birlikte, pazarın ucuz ürün kısmı da değerlidir ve Apple, ne yazık ki plastik olan, ‘uygun fiyatlı’ akıllı telefonu iPhone 5c ile pazarın bu kısmına da girmeye çalışmıştır. Bu ürün ucuz fiyatına rağmen müşterilerden pek kabul görmemiştir. iPhone 5c’nin başarısızlığı, Apple’ın ucuz ürün kategorisine girmek için yeni bir deneme yapması konusunda etkili bir caydırıcı olmuştur. Apple pek çok ödün verip ‘ucuz’ ürünler sunarak markasının üst düzey imajını azaltmak istememektedir.
Araştırma ve Geliştirme
Apple, üretim maliyetini arttıran üstün nitelikli parçalar almanın yanı sıra, araştırma ve geliştirmeye de büyük yatırım yapmaktadır. Şirket daima inovasyon arayışında olup üretim süreçlerini düzenlemektedir. Tüm bunların bir araya gelmesiyle, Apple ürünlerini üretmenin ucuz olmadığı anlaşılmaktadır.
Apple’ın, ürünleri için parçaları seçerken çok dikkatli olduğu zaten ortada. Özenle seçilmiş parçaların tedariği bir sıkıntı olabilir ve eğer stok talebi karşılayamazsa, fiyatlar yükselişe geçer.
Özel Yazılım
Apple ürünleri, Apple’a ait olan ve Apple tarafından korunan kendi özel yazılımlarına sahiptir. Bu yazılım, açık kaynaklı olan Android’den farklıdır. Android’de üreticiler işletim sistemini Google’dan ücretsiz olarak alıp kullanmak istedikleri donanıma uymak üzere ufak düzeltmeler yaparlar. Ancak Apple’ın, iOS ve MacOS’un yanı sıra iCloud ve iMessage gibi arka plan hizmetlerinin her birini geliştirmesi ve bunların bakımını yapması gerekmektedir, ki bu da işletme maliyetlerini arttırmaktadır. Bu da Apple ürünlerinin fiyatlarına ilave olmaktadır.
Birçok teknoloji meraklısı kilitli bir sistem konseptinden hoşlanmasa da, bu konsept sağlam bir Apple ekosistemi isteyen kullanıcılar için katma değerli bir durumdur. Çünkü uzmanlara göre Apple’da olduğu gibi yazılım ve donanımın entegrasyonu, kötücül yazılıma daha az yatkınlıkla optimum performans ve güvenilirlik sağlar. Tabii bu, Apple cihazlarının çökmeye veya virüs ve kötücül yazılım saldırılarına karşı bağışıklığa sahip olduğu anlamına gelmemektedir. Yine de bu cihazlar güvenlik açısından, diğer rakip ürünlerin çoğuna göre daha iyidir.
Bilgisayarlar söz konusu olduğunda ise, Apple genelde kullanmayabileceğiniz şeyler için ücret almaktadır. Örneğin MacBook, Apple tarafından şirket içinde geliştirilmiş olan bir sürü uygulamayla yüklüdür. Bu geliştirme maliyeti her MacBook’un fiyatına yansımaktadır. Bu, isteklerinize uyan bir yazılım seçip satın alma özgürlüğünüz bulunan bir Windows PC’sinden farklıdır. İlave bir yazılım bulunmayan temel bir Windows PC, bir MacBook’tan çok daha düşük bir fiyata satın alınabilir.
Müşteriler Ödemeye İstekli
Ateşli bir Apple hayranıysanız, sizi markaya çeken şeylerden biri, ürünle beraber, her şeyin birbiriyle uyum içinde olduğu bütün ekosisteme sahip olmanızdır. Örneğin bir akrabanızı ziyaret edip iPhone’unuzda onun Wi-Fi ağına bağlandığınızda ve başka bir sefer buraya bir iPad’le gittiğinizde, şifre otomatik olarak iPhone’unuzdan iPad’inize aktarılır. Benzer şekilde, App Store’dan bir şey satın aldığınızda, bu uygulama, ilave bir ücret ödemeye gerek kalmadan tüm Apple ürünlerinizde çalışacaktır. Bu durum, bir Apple cihaz sahibi olmayı daha tatmin edici ve zengin bir deneyim haline getirmektedir. Sonuç olarak müşteriler Apple ürünleri için fazladan ödeme yapmayı önemsememektedir!
Çeviri: scienceabc
Fotoğraflar: scienceabc, vecteezy, zdnet, Vikipedi
Referanslar: