Her buluş ihtiyaçtan doğar… İnsanoğlu 2024’te Dünya’nın uydusu Ay’a yeniden inmeyi planlıyor. Ancak bu kez “Geçerken uğradık” olmayacak. İnsanlık Dünya’dan sonra ikinci evini Ay’a inşa edecek. Nasıl olacak bu? Ay’a üs yapmak için gerekli malzemeleri Dünya’dan mı götüreceğiz? Uzay mekiğinde çok yer kaplarlar. İşte bu noktadan yola çıkan bilim insanları kararı verdi: “Ay’daki kaynakları kullanacağız. Ay’ın yüzeyi ve astronotların idrarları.”
“Ay üssü Alfa” dayanıklı bir yapı olmalı. Çünkü; 1) Sıcaklık değişimi var. Gün içi sıcaklık 120 derece, geceleri -130 derece… 2) Ay’da atmosfer olmadığı için bina bol radyasyona maruz kalacak. 3) Atmosfer olmadığı için meteorların açık hedefi olabilir.
TEK GEREKEN REGOLİT VE “SU”
Özet: Bina hem sağlam olmalı hem de Dünya’dan malzeme taşınmamalı… O zaman sözü Cartagena Üniversitesi’nden Ramón Pamies’e bırakalım: “Geopolimer beton üretmek için doğru mantık, Ay’ın yüzeyindeki regolit ve Ay’ın bazı noktalarında olan buzdan elde edilecek suyu kullanmak. Ancak bir ihtimali daha araştırıyoruz: O da üste çalışacak personelin idrarını kullanmak.”
“İdrardan alınan üre, Ay’daki üssü inşa için gerekli betonu plastifize edebilir. Daha az kırılgan ve daha esnek olur…”
Norveç’teki Østfold Üniversitesi’nden Anna-Lena Kjøniksen de bu işe kafa patlatanlardan: “Proje sağlam. Ancak idrardan üreyi nasıl temin edeceğimiz üzerine henüz araştırma yapmadık.”
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: “AY ÜSSÜ, UZAYLILARI BULMAMIZA ENGEL”