Bir robotun size ulaşması iki adımda gerçekleşiyor. İlk adım, bulunduğunuz bölgenin en ince ayrıntısına kadar haritasını çıkarmak. İkinci adım, algoritmaları kullanarak robotun belirlenen hedefe yani haritada seçilmiş olan GPS koordinatına ulaşmasını sağlamak. Ancak ufak bir sorun var! Eğer evler düzenli planlanmamışsa, sokaklarda ağaçlar, çalılar, çöp kutuları veya yer değiştirebilen başka engeller varsa o zaman iş çok zor. Hele ki Türkiye gibi her an her şeyin sürekli değiştiği bir yerde bu sistemle imkansız gibi.
HER AYRINTININ HARİTADA OLMASI LAZIM
Bunu mümkün kılmak için öncelikle yani robotların teslimatı yapmasını sağlamak için her evin önündeki en küçük ayrıntıyı bile haritalandırmak lazım. Bunun insanların güvenliği ve mahremiyeti konusunda yaratacağı sıkıntıdan bahsetmiyoruz bile…
ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri öncesinde herhangi bir alanın haritasını çıkartmayı gerektirmeyen yeni bir navigasyon yöntemi geliştirdi. Teslimatı gerçekleştirecek robot, haritadaki koordinatlar yerine, “ön kapı” veya “garaj” gibi ipuçlarını kullanarak hedefine ulaşacak.
HARİTAYA GEREK YOK; KEŞİF SÜRESİ AZ
Bu navigasyonla birlikte, robotun hedefini belirlemeden önce gittiği yerleri keşfetmek için harcadığı süreyi büyük ölçüde azaltması ve haritasız gerçekleştirmesi hedefleniyor. MIT’in Makine Mühendisliği bölümünde bu navigasyon projesi üstünde çalışan yüksek lisans öğrencisi Michael Everett ” Robotların ziyaret edeceği her binanın haritasını çıkartmak istemiyoruz. Bu navigasyonla robotu kaldırıma koyduğumuzda sokak kapısını bulup paketi teslim etmesini bekliyoruz” dedi.
ROBOTLARA ANLAMBİLİM DERSİ
Son yıllarda, araştırmacılar robotik sistemlere doğal ve semantik (anlam bilim) dili tanıtarak, onların nesneleri semantik etiketleri sayesinde tanımaları için çalışmalar yaptı. Böylece robotlar bir kapıyı sadece sağlam ve dikdörtgen bir engel olarak değil, bir kapı olarak algılamaya başladı.
Fotoğraf ve video: MIT News, Youtube
BAĞLANTILI HABERLER:
MARS’TA İTALYAN LOKANTASI AÇMA FIRSATI!