Home UZAYTEKNO ROBOTLAR-3: TÜM ROBOTLARIN BİR HİKAYESİ VARDIR!
UZAYTEKNO - 24 Temmuz 2020

ROBOTLAR-3: TÜM ROBOTLARIN BİR HİKAYESİ VARDIR!

Yazarımız Arda Alkaç'ın Robotlar dizisinde üçüncü gün... Robot deyip geçmeyin, hepsinin bir hikayesi var. Bakın anlatalım...

Tarihler 3 Nisan 2017 sabahını gösterdiğinde kargo şirketinden beni aradılar. “Arda Bey, bir adet kargonuz mevcut, gelip alabilir misiniz?” diye ricada bulundular. Kaldığım ev bir siteydi ve güvenliğe bırakmalarını rica ettim. Kahvaltımı yaptıktan sonra kargomu aldım ve içini açtım.

ÖRÜMCEK ROBOTU

Yeni bir hazır kit ile karşı karşıyaydım. Bir örümcek robot. Bu sefer montajlamam çok farklı oldu. Nasıl montajlanacağına dair bir adet kılavuz çıkmıştı ama ben hayal gücümü kullanarak robotu birleştirmeye başladım.

Tek tahrikli bir adet DC motor yardımıyla ortada bulunan beyaz dişlilere aktarım yaparak hareket sağlanabiliyordu. Bu kasa, örümcek robotun hareketi için gerekli olan motor kısmıydı. Sağda gördüğünüz parça ise açma kapatma tuşuydu. Hepsini teker teker lehimledim.

Robot bittiğinde böyle bir şekil aldı. İşte karşınızda sekiz bacaklı bir örümcek. Adını da Discovery (Keşif) olarak belirledim. Çünkü hayalimde bu keşif aracını bir gezegen veya uydu üzerine indirmek vardı. Bu hayalimi size yaptığım İHA ile roketler yazı dizisinde anlatacağım. Discovery, 24 Nisan 2017 Devam edelim…

Örümcek robotunun yandan görünüşü.

ÇÖP TAŞIMA ROBOTU

Zaman ilerledikçe robotlar hakkında daha çok bilgiye sahip oluyordum. Birinci vizeler yeni bitmişti ve ikinci vize arasında on dört günlük bir zaman dilimi vardı. Bu zaman dilimini en iyi şekilde değerlendirmek istiyordum. Yeni bir robot daha sipariş ettim ve birleştirmeye başladım.

Şekilde görmüş olduğunuz robotu birleştirirken tamamen hayal gücüme dayanarak birleştirdim. Çöp taşıma robotu olarak çıkacağını nereden bilebilirdim ki?

Çöp Taşıma Robotu 29 Nisan 2017.

Sonra kendime şunu sordum. Neden hayal gücümün tamamını kullanarak yeni bir robot tasarlamıyorum?

Tank ve çöp toplama robotunun birlikte olduğu fotoğraf.

Aslında gerçekçi olmak gerekirse yeni değildi. Sadece ben birkaç parçanın yerini değiştirmiştim. Bu arada parçaların ne olduğunu öğreniyor, kendime çok şey katıyordum. Bu robotları yaptıktan sonra fotoğraflarını çekmeye başladım ancak ben kendimi yenilikçi bir insan olarak görüyorum. Daha önce yapılmamış bir şey yapmalıydım dedim kendi kendime.

Robotların bir hikayesi olacaktı!

İzlediğiniz video 1 Mayıs 2017 tarihli bir videodur. Bu videoyu arkadaşlarıma, aileme ve daha birçok kişiye gönderdim. İnanılmaz tepkiler aldım.

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: TWİTTER, instagram, YOUTUBE

Buraya kadar okuduysanız muhtemelen şöyle bir çıkarımda bulunmuş olabilirsiniz. Arda, robotların demonte halini alıp birleştiriyorsun ve robot yaptım diyorsun. Bu senin tamamen kendi emeğin değildir. Eğer böyle düşünüyorsanız düşüncenizi değiştirmenizi öneririm. Çünkü, bir işi sıfırdan yaratmak istiyorsanız geçmişte kimin ne yaptığına bakmanızı tavsiye ederim. Bence bir işi yapabilmenin yegane yolu pratikten geçmektedir. Örnek verecek olursam, ben İHA ve roket inşa ederken de aynı tekniği uyguladım. Sürekli ve basit işleri devam ettirirseniz, yaratıcı bir şeyler çıkarmanız kesindir.

Dördüncü bölüm için aşağıdaki linki tıklayın…

Yenilikçi bir drone inşa edip aldığım ödül. 12 Ocak 2018 Argeti Yarışması, Gaziantep.

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: ROBOTLAR-4: HER CANLININ BİR YETENEĞİ VE SINIRI VARDIR

ROBOTLAR-1: ROBOT NEYE DENİR, İSMİ NEREDEN GELİR, ÜÇ ROBOT KANUNU NEDİR?

ROBOT HAKİMLER HATASIZ KARAR VERECEK!

SPACEMAG TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: LinkedIN, FACEBOOK, PİNTEREST