Siber saldırılar 10 yılda 27 kat artarken günümüzde veri ihlali yaşayan bir şirket ortalama 4 milyon dolar zarara uğruyor. Dünyada günde ortalama 1,6 milyon siber saldırı raporlanırken, son yıllarda görülen Stuxnet, NotPetya ve WannaCry’dan sonra siber saldırılar çok daha zararlı ve karmaşık hale geldi. Siber saldırıların 2020’de artacağı, özellikle yapay zeka ve makine öğrenmesi destekli siber saldırıların yaygınlaşacağı öngörülüyor. Microsoft, her ay oltalama tehditlerine ve zararlı yazılımlara karşı güvenlik sağlamak için 1,2 milyar cihaz için 470 milyardan fazla taradığı e-postalar dolayısıyla edindiği bilgiler çerçevesinde 2020 siber güvenlik trendlerini açıkladı.
YAPAY ZEKA FARKI
Buna göre siber suçlarla mücadeleye yıllık 1 milyar dolardan fazla para ayıran Microsoft yapay zekanın veri işleme yeteneğinin, bize siber suçla mücadele konusunda yeni yetenekler kazandırdığını belirtti. 3500 güvenlik uzmanıyla bulutta her gün 8 trilyon sinyal işleyen Microsoft, yapay zeka sistemleri sayesinde tehditlere neredeyse anında tepki verebiliyor.
GÜVENLİK İÇİN BULUT SİSTEMLERİ
Şirketler çalışan esnekliğini artırmak için evden çalışma ve kendi cihazınla çalışma gibi sistemlere geçiyor. Bu durumlarda BT departmanlarının her cihaz için ayrı bir koruma sistemi geliştirmesi zorlaşıyor. Bunun farkına varan şirketler bu sorunu hibrit bulut çözümleriyle çözüyor. Şu anda, şirketlerin üçte ikisi zaten hibrit bulutta veya yakın gelecekte hibrite geçmeyi planlıyor. Bu nedenle 2020’de daha fazla şirket cihaz güvenliğini hibrit bulut sistemleri üzerinden sağlayacak.
SIFIR GÜVEN DÖNEMİ
Zayıf güvenlikli kimlik bilgileri ve şifreler, özellikle yapay zekâ tabanlı kötü amaçlı yazılımların iştahını kabartıyor. Doğrulanan tüm veri ihlallerinin % 63’ü zayıf, tahmin edilebilir veya çalınmış şifrelerden kaynaklanıyor. Bunun üstesinden Sıfır Güven sistemiyle gelinmesi hedefleniyor. Sıfır Güven/Zero Trust sistemleri otomatik olarak parametreler içindeki hiçbir şeye güvenmez, bu nedenle kötü oyuncular kurumsal güvenlik duvarlarından geçmeyi başarsalar bile, ağın farklı veya hassas bölümlerine ulaşmak için ek kimlik doğrulama faktörlerine ihtiyaç duyar. 2020’de kurumların kullanacağı biyometri ve kimlik sertifikalarına sahip çok faktörlü kimlik doğrulaması, kimlik çalınma riskini neredeyse sıfıra düşürecek.
Fotoğraf: Unsplash
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: 2020’DE HANGİ SİBER TEHDİTLER İLE KARŞILAŞACAĞIZ?
SİBER SALDIRILARA EN AÇIK ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE
POLONYA 2 BİN ASKERDEN OLUŞAN SİBERUZAY SAVUNMA GÜCÜ KURUYOR