Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan Küresel Riskler Raporu 2019’a göre siber saldırılar önümüzdeki on sene için en çok endişe duyulması gereken 10 maddeden biri. Global anlamda endişelere sebep olan siber saldırıların küresel olarak büyük yansımalara sebep olmasının sebebi de bireysel düzeyde siber güvenlik bilincinin olmaması ve uygulama yetersizliği olarak düşünülebilir.
Siber güvenliğinizi sağlamanız için siber saldırılara karşı hazırlıklı olurken maruz kalabileceğiniz siber saldırılar hakkında da bilinçli olmanız gerekir.
ŞİRKETLER VPN’i UZUN SÜREDİR KULLANIYOR
Şifreli olmayan bağlantınız üzerinden siber saldırıya uğrayabilirsiniz. Bir alışveriş merkezi veya havaalanında otomatik olarak bağlandığınız şifresiz Wi-Fi ağı internete erişebilmeniz için size kolaylık sağlarken hem ağ operatörü hem de ağa sızmış olan siber saldırganlar bağlantınızı okuyabilir, kaydedebilir ve önemli verilerinizi şifresiz bağlantınız üzerinden çalabilir.
VPN internet ile aranızda şifreli bir bağlantı oluşmasını sağlar ve özellikle şirketler tarafından uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bireysel internet kullanıcıları VPN ile Vikipedi gibi web sitelere erişim engeli getirilmesi sonrasında tanışmış olsa da VPN 1990’ların sonundan beri kullanılan bir teknolojidir. VPN ile IP adresinizi maskeleyebilirsiniz.
VPN programları cihazların arasında internet gibi ortak bir altyapıyı kullanarak gizli ve sanal özel bir ağ oluşturulmasını sağlar. İnternet ile iletişim kurarken VPN sunucusunu kullandığınız için IP adresiniz değişir. Yeni IP adresinizin konumuna göre kendi IP adresinizde erişemediğiniz çevrimiçi içeriklere ulaşabilirsiniz.
VPN programları çeşitli şifreleme algoritmaları ile veri paketlerinizin içeriğini şifrelerler. Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) bu şifreleme algoritmalarından biridir ve ABD tarafından standart olarak kabul görmüştür. AES-256 bit ile korunan veri paketlerinizin içeriğinin bir siber saldırgan tarafından deşifre edilmesi mümkün değildir.
BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER: İNTERNET NEDEN BAZEN DURDUK YERE KOPAR?