TÜBİTAK’ın tersine beyin göçü programı ile 2019-2020 akademik yılı başında Türkiye’ye dönerek çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi’nde sürdürmeye başlayan genç araştırmacı Betül Uralcan geleceğin enerji depolama cihazlarının geliştirilmesi için çalışıyor.
HIZLI VE ÇEVRE DOSTU
Princeton Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği’nde eğitim gören Betül Uralcan, şimdi Boğaziçi Üniversitesi’nde enerjinin daha hızlı bir şekilde daha küçük bir alanda depolanmasını sağlayacak olan ve hızlı, çevre dostu, güvenli olmalarıyla öne çıkan çift katmanlı kapasitörler üzerine çalışıyor. “Süperkapasitörler” çalışmalarına Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden Betül Uralcan ‘’Burada yeni nesil bir enerji depolama cihazı olan çift katmanlı kapasitörler üzerine çalışacağız. Süper kapasitörler olarak da bilinen bu cihazların pillerden farkı enerjiyi statik elektrik olarak depolamaları, bu sayede çok daha hızlı enerji depolayıp boşaltabiliyorlar” dedi.
“AMACIMIZ BU CİHAZLARI GÜNLÜK HAYATTA KULLANILABİLECEK ALETLERE DÖNÜŞTÜRMEK”
Betül Uralcan süperkapasitörlerin sayesinde telefonlar birkaç saniyede, elektrikli arabalarınsa birkaç dakikada şarj edilebileceğini belirtti.
Pillerde enerjinin elektrolit ile elektrot arasında gerçekleşen kimyasal reaksiyon ile depolandığını süper kapasitörlerde ise enerji depolama mekanizmasının elektriksel olduğunu belirten Betül Uralcan, ‘’Amacımız bu cihazları piller gibi günlük hayatta kullanılabilecek aletlere dönüştürmeye yönelik bir mimari geliştirmek’’ dedi.
BAĞLANTILI HABERLER:
MONA LİSA İÇİN PARİS’E GİTMEYE GEREK KALMADI