Home UZAYTEKNO TELEFONU DİNLEYİP KAYDETMEYE VERİ DEPOSU YETMEZ!
UZAYTEKNO - 6 Mart 2020

TELEFONU DİNLEYİP KAYDETMEYE VERİ DEPOSU YETMEZ!

Siber güvenlik şirketi ESET'in uzmanlarından Jake Moore, telefonların dinlenip kaydedilmesini veri büyüklüğü üzerinden sorguladı.

“Telefonum beni dinliyor mu?” Herkesin aklındaki soruya siber güvenlik şirketi ESET‘in İngiltere’deki güvenlik uzmanlarından Jake Moore yaptığı iki testle cevabını vermişti. Jake Moore şimdi de telefonların dinlenmesi ve bunların kaydedilmesi konusunu ‘veri büyüklüğü’ üzerinden sorguladı:

BAĞLANTILI HABER: ‘TELEFONUM BENİ DİNLİYOR MU?’ TESTİ

KİŞİ BAŞINA GÜNDE 430 MEGABYTELIK SES DOSYASI!

“Şimdi konuşmalarımızı dinlemek için gereken veri hacmini tartışalım. Ses kaydederken genel konuşma, saatte 115 megabayt civarında veri tüketir. Sıradan bir günde ortalama 15 saat uyanık olduğumuzu düşünelim. Bütün gün konuşmadığımız için bu değerin yalnızca çeyreğini alalım. Bu durumda kişi başına günde 430 megabaytlık ses dosyalarından bahsediyoruz.”

SADECE INSTAGRAM BİLE FAZLA

“instagram’da 800 milyon kullanıcı var, yani instagram’ın hepimizin konuşmalarını kaydetmesi için günde 344 petabayt (1015 bayt) veri depoluyor olması gerekir. Bunu daha anlaşılır hale getirelim: Bugünkü tempomuzda, tüm dünyada bir gün içinde oluşturulan veri miktarı 2 bin 500 petabayt (1018 byt). Sosyal medya platformları, sıkıştırılmış halde bile olsa bu miktarda veriyi gerçekten işleyebilir mi?”

BAĞLANTILI HABER: GÜVENLİK UZMANI: “HAYIR, CEP TELEFONUNUZ SİZİ DİNLEMEZ!”

“Gerçekçi bir pencereden bakıldığında, sosyal medyanın bırakın veriyi inceleyip kullanmayı, her gün bu miktarda veri akışını idare etmesi bile mümkün görünmüyor.”

BAŞKA VERİLERDEN PROFİL OLUŞTURMAK DAHA KOLAY

Bireylerin verilerini başka yollarla analiz etmek ve çevrimiçi ortamda halihazırda bulunabilen verilerle profil oluşturmak çok daha kolay. Girdiğiniz doğum tarihinizden yaşınız; cinsiyetiniz; ilgi alanlarınızı belirlemek için bir fotoğraf analizi; gönderilerinizdeki açıklamalar, hashtag’leriniz ve beğenileriniz; profil oluşturmaya yardımcı oluyor. Bunun ardından algoritmalar ilişki durumunuz, çalışma durumunuz, çocuğunuz, evcil hayvanınız veya arabanız olup olmadığı; giyim tarzınız, hobileriniz, geleceğe dönük ilgi alanlarınız gibi neredeyse sonsuz bir liste ortaya koyabiliyor. Hatta siz daha ne alacağınızı düşünmeden, bir sonraki satın alacağınız şeyin ne olacağıyla ilgili destekli bir tahmin bile yürütebiliyor.

BAĞLANTILI HABER: TELEFON ŞARJINI EN ÇOK TÜKETEN 17 UYGULAMA