Home UZAYTEKNO “YENİ YIL, YENİ SOSYAL MEDYAYI GETİRECEK”
UZAYTEKNO - 26 Aralık 2019

“YENİ YIL, YENİ SOSYAL MEDYAYI GETİRECEK”

5 maddede 2020 yılının sosyal medyasına genel bakış… Sosyal ağ uygulama girişimi PeerBie’nin Kurucusu Semih Seçer “2019’da da bu hareketleri dünyanın sosyal medya kullanım alışkanlıklarına dair raporlardan görüyoruz” diyerek, 2020 yılının veri tüketim trendlerini 5 maddede özetledi.

“‘Niş platformlar’da, daha güvenli ve bizimle ilgili olanlarla bir arada olmayı tercih edeceğiz” diyen Semih Seçer’in 2020 analizi şöyle:

PeerBie Kurucusu Semih Seçer

1. Küçük gruplar halinde konuşmak isteyeceğiz

Sesini daha çok duyurmak ve kendisiyle daha çok etkileşim isteyen kullanıcılar, artık daha özel iletişim kurabilecekleri mini yani ‘niş’ ve güvenli gruplara dahil olmak isteyecek düşüncesiyle Seçer, “Artık sosyal medya kullanıcısı daha akıllı ve daha bilinçli. Kendine özel veriye daha hızlı ulaşmak istiyor, gerçek anlamda etkileşim beklentisi yüksek, kolayca fark edilebilen, takipçi ve beğeni sayıları ile değil, beklentileri ile öne çıkan bir profil sergilemek istiyor. Anons edilen değil, konuşan, fikir ifade eden, dinleyen, öğrenen ve öğreten olmak istiyor. Yeni teknolojilerin ürünlerinin de bu beklentilere cevap vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de kendi platformunda ‘grup’ların Facebook’un önemli bir taşıyıcısı olduğunu söylemişti. Bu durum beraberinde, kullanıcıların daha az eforla hayat kalitelerini daha çok artırmaya yardım eden uygulamalara yöneleceği anlamına geliyor. Sosyal medyanın bugün pek alışmadığımız, bizim o platformlarda kalmamızı sağlayacak yeni servisleri hayata geçireceğinin altını çizerek “sohbet ve sosyalleşmek için yola çıkan pek çok uygulama artık anlamlı verisi ile kullanıcısına daha ‘derin’ anlam katmaya çalışıyor. Yakın zamanda Instagram uygulaması içinden tanımlanabilecek kredi kartı bilgileri ile online ürün satışına başlanması gibi” açıklamasını yaptı.

2. Videolar, tahtını koruyacak

Semih Seçer, “Videolara olan ilgimiz devam ediyor. Kolay paylaşılması, eğlenceli olması, çabuk tüketilebilmesi gibi gerekçeler videolara olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. YouTube, Google arama motorundan sonra ikinci en büyük arama motoru konumunda. Cisco’nun son araştırmaları 2020 yılında videonun internet trafiğinin yüzde 75’ini kaplayacağını ortaya koyuyor” diyerek videonun önemini vurguladı.

3. Sosyal medya daha demokratik olacak

Semih Seçer, “Gartner tarafından hazırlanan ‘2020 Yeni Teknolojiler’ raporunda ortaya konduğu gibi Augmented Reality (AR), Artificial Intelligence (AI) ve Machine Learning (ML)’in daha çok hayatımıza girmesi ile sosyal medyanın demokratikleşmesi ve çoklu tecrübe gibi kavramlar kavramdan önce davranışla hayatımızın bir parçası olacak ve yaşam pratiklerimizi değiştirecek” dedi.

4. Sahte haberi filtreleyip vakit kaybetmeyeceğiz

Sosyal medya ve yapay zeka birlikteliğinin aslında gönderilerin önceliği, hangi içeriğin kime gösterileceği gibi konularda şu anda çokça kullanıldığını, ilerleyen günlerde de “sahte” haberlerin filtrelenmesi için kullanımının artacağını düşünen Seçer, bu sayede yanlış veriyle yaşanacak vakit ve verim kaybının önüne geçileceğini öngörüyor.

5. Güvenli miyiz ve güvende miyiz?

“Girdiğimiz her uygulama, platform ve kanal kendi algoritmalarını üretiyor ve sizin davranışlarınıza özel bir deneyim sunmaya çalışıyor. Bunu uzun zaman fark etmedik ve şaşırdık, verinin bizi etkilemesine izin verdik. Hem kendi güvenliğimiz hem de varlığımızın sosyal medyadaki güven kriterini önemsemeye daha çok başlayacağız. Yaşanan güvensizlik krizleri ile artık kullanıcıların da dünya devlerinin de kişisel bilgilerin toplanış ve kullanım şekillerine titizlik göstermeye başladığını gördük. Bunun için ülkemiz dahil dünyada Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) alanında tedbirler alınıyor, yaptırımlar yasallaşıyor. Bu konuda daha çok gelişme ve haber duyacağız.”

BAĞLANTILI HABER VE MAKALELER:

2 SAAT 46 DAKİKAMIZI SOSYAL MEDYADA GEÇİRDİK

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI İŞ SÖZLEŞMESİ FESHİNE SEBEP OLABİLİR Mİ?

“UZAYDA DOLAŞAN KESE KAĞIDI GİBİYİZ”